CONFERINŢĂ MEDIAFAX: Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii - Datoriile către constructori au scăzut, dar rămân una dintre principalele probleme a sectorului

Arieratele statului către sectorul construcţiilor au scăzut în ultimii ani, dar reprezintă în continuare una dintre principalele probleme ale companiilor de profil, puternic decapitalizate după venirea crizei şi fără acces la finanţările şi contractele de la nivelul anului 2008, conform FPSC.

235 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ MEDIAFAX: Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii - Datoriile către constructori au scăzut, dar rămân una dintre principalele probleme a sectorului

Cristian Erbaşu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Chiar dacă arieratele s-au înjumătăţit, efectul companiilor este mai mare, pentru că altfel le suportam în 2008, când băncile acordau finanţări şi existau proiecte private", a declarat preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) Cristian Erbaşu, la evenimentul Romania Construct Forum, organizat joi de MEDIAFAX.

Erbaşu, acţionar al unui grup specializat în special în domeniul construcţiilor, a arătat că neplata datoriilor întârzie finalizarea anumitor proiecte şi afectează, pe lângă firmele de construcţii, şi companii din domenii conexe, precum producătorii de materiale de construcţii, transportatorii sau furnizorii de servicii.

Potrivit sursei citate, valoarea totală a arieratelor este de două-trei ori mai mare decât cifrele comunicate oficial, în condiţiile în care există multe lucrări nefacturate de constructori din cauza incertitudinii legate de finanţare.

Întrebat despre valoarea totală a creanţelor către constructori, reprezentantul FPSC a spus că nu deţine date certe, iar din cele trei ministere de la care au fost cerute informaţii în acest sens, respectiv Dezvoltare, Transporturi şi Mediu, doar cel dintâi a oferit date.

"Sperăm ca în prima parte a anului viitor să obţinem date centralizate", a adăugat Erbaşu.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în MDRT Eugen Curteanu a afirmat că bugetul Ministerului Dezvoltării pentru anul 2012 este unul precaut şi merge în principal pentru acoperirea arieratelor de 1,09 miliarde de lei făcute în ultimii ani.

Curteanu a spus că ministerul va încerca să plătească cât mai mult din datorii, însă nu a avansat vreo cifră.

"Arieratele sunt istorice. În momentul de faţă, cea mai veche datorie datează din perioada 2004-2005, dar am avut şi din 2003. Pentru anul următor încercăm să plătim cât mai mult din ele", a afirmat Curteanu.

Din totalul arieratelor de 1,09 miliarde de lei, 450 de milioane de lei provin din programele de drumuri, 414 milioane de lei din programele de canalizare şi 151 de milioane de lei din programul de alimentare cu apă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici