LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 803. Armata ucraineană a distrus o navă rapidă a Armatei Ruse din Marea Neagră / Moscova pregăteşte o nouă ofensivă / Putin a ordonat exerciţii cu arme nucleare

  • Rusia a redislocat un batalion al Diviziei 76 Aeropurtate în Kursk şi încearcă să strângă îndeajuns de mulţi militari pentru o viitoare operaţiune ofensivă asupra nord-estului Ucrainei şi a oraşului Harkov.
  • Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit imagini de la un atac cu o dronă maritimă Magura V5 asupra unei nave rapide ruseşti din Crimeea ocupată.
  • Ucraina a doborât peste noapte 12 drone ruseşti.
1365 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 803. Armata ucraineană a distrus o navă rapidă a Armatei Ruse din Marea Neagră / Moscova pregăteşte o nouă ofensivă / Putin a ordonat exerciţii cu arme nucleare

UPDATE Reprezentanţii SUA nu vor participa la învestirea lui Putin

Reprezentanţii SUA nu vor participa la învestirea lui Vladimir Putin, pe 7 mai, dar Washingtonul îl recunoaşte ca preşedinte al Rusiei, a declarat pe 6 mai purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al armatei neagă informaţiile privind distrugerea unui pod lângă Chasiv Yar

Nazar Voloşyn, purtătorul de cuvânt al grupului de forţe din Khortytsia, a declarat, de asemenea, că este puţin probabil ca forţele ruse să captureze oraşul Chasiv Yar, aflat în pericol, deoarece nu dispun de suficiente forţe pentru o ofensivă pe scară largă.

UPDATE Ministrul spaniol al apărării: Ucraina primeşte rachete Patriot de la Madrid

Ucraina a primit rachete antiaeriene Patriot de la Madrid, a anunţat la 6 mai ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, potrivit agenţiei EFE.

UPDATE Olanda intenţionează să înceapă livrările de avioane F-16 către Ucraina în toamnă

Olanda plănuieşte să înceapă să livreze avioanele sale de luptă F-16 Ucrainei în această toamnă, după ce Danemarca va începe să îşi transfere avioanele încă din vară, a declarat ministrul olandez al Apărării, Kaisa Ollongren, în timpul unui briefing de presă la Vilnius, a relatat Delfi la 6 mai.

UPDATE Lovitura aeriană rusească asupra oraşului Kostiantynivka din regiunea Doneţk provoacă rănirea a 4 persoane

Trupele ruse au efectuat un atac aerian asupra oraşului Kostiantynivka din regiunea Doneţk pe 6 mai, rănind patru persoane, a anunţat Parchetul regional.

UPDATE Bloomberg: UE intenţionează să interzică finanţarea rusă a partidelor politice şi a grupurilor de reflecţie

Potrivit Bloomberg, interzicerea finanţării ruseşti ar putea avea un impact asupra partidelor de extremă dreapta din Europa, precum AfD din Germania şi Raliul Naţional din Franţa, ambele acuzate anterior de legături cu Rusia.

UPDATE Ministerul de Externe face apel la aliaţi să nu-l recunoască pe Putin ca preşedinte legitim al Rusiei

Ministerul ucrainean de Externe a îndemnat, la 6 mai, alte ţări şi organizaţii internaţionale să nu recunoască rezultatele celor mai recente alegeri prezidenţiale din Rusia, precum şi legitimitatea lui Vladimir Putin înainte de învestire.

UPDATE Rusia ameninţă instalaţiile şi echipamentele militare britanice "în Ucraina şi în străinătate" după declaraţiile lui Cameron

Moscova poate riposta la "orice instalaţii şi echipamente militare britanice din Ucraina sau din afara acesteia" dacă Ucraina va lovi pe teritoriul rusesc cu arme fabricate în Marea Britanie, a afirmat Ministerul rus de Externe la 6 mai.

UPDATE Atacul rusesc în regiunea Sumy a rănit 3 persoane, inclusiv copii

Trupele ruse au bombardat satul Uhroidy din regiunea Sumy pe 6 mai, rănind trei persoane, inclusiv doi copii, a raportat Suspilne, citând-o pe Iryna Yukhta, secretarul consiliului sătesc Krasnopil.

UPDATE FT: Rusia plănuieşte "sabotaje violente" în întreaga Europă, avertizează agenţiile de informaţii

În ultimele săptămâni, mai multe incidente de mare amploare au scos în evidenţă cazurile de tentative de sabotaj comise de persoane acuzate că lucrează în numele Kremlinului.

UPDATE Zelenski cere parlamentului să prelungească legea marţială şi mobilizarea pentru încă 90 de zile

Parlamentul ucrainean a prelungit anterior legea marţială şi mobilizarea din 14 februarie până pe 14 mai.

UPDATE Germania îşi recheamă temporar ambasadorul de la Moscova din cauza atacurilor cibernetice

UPDATE Comisar: Următorul pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei va viza importurile de GNL

Kadri Simson a mai spus că UE se pregăteşte pentru o încetare bruscă a furnizării de gaz rusesc atunci când contractul de tranzit dintre Ucraina şi Moscova va expira la sfârşitul acestui an.

UPDATE Sîrskîi: Rusia încearcă să străpungă apărarea pentru a ajunge la Kurakhove, Pokrovsk

Trupele ruse încearcă să străpungă apărarea Ucrainei şi să ajungă în oraşele Pokrovsk şi Kurakhove din regiunea Doneţk, a declarat comandantul-şef Oleksandr Sîrskîi pe 6 mai.

UPDATE Rusia încearcă să recâştige controlul asupra insulei Nestryha din regiunea Kherson

Vorbind la televiziunea naţională, un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Sudice, a declarat că trupele Moscovei au încercat fără succes să ia cu asalt poziţiile ucrainene de trei ori, pierzând patru tancuri în acest proces.

UPDATE Ministru: Ucraina va produce mai multe arme în valoare de 10 miliarde de dolari dacă va fi finanţată

"Avem capacităţi suplimentare necontractate şi dorim ca acestea să fie finanţate în detrimentul fondurilor europene", a declarat pe 6 mai ministrul Industriilor Strategice, Oleksandr Kamyshin.

UPDATE Reuters: Franţa va trimite un ambasador la inaugurarea lui Putin

Multe ţări europene, precum Marea Britanie, Estonia, Cehia şi altele, au declarat că vor boicota ceremonia de inaugurare.

UPDATE Comisar UE: UE începe să lucreze la un nou birou de inovare în domeniul apărării la Kiev

Uniunea Europeană a început să lucreze la înfiinţarea unui nou birou pentru inovaţie în domeniul apărării la Kiev, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, la 6 mai, în cadrul Forumului UE-Ucraina pentru industriile de apărare.

UPDATE Rusia aruncă o bombă de 1.500 de kilograme asupra unui sat din regiunea Harkov

Forţele ruse au lovit regiunea Harkov cu o bombă FAB-1500 lansată din aer pentru prima dată de la începutul invaziei, a raportat poliţia regiunii Harkov pe 6 mai.

UPDATE Finlanda ia în considerare construirea unei fabrici de TNT ca răspuns la războiul din Ucraina

"Trebuie să creştem semnificativ producţia de explozibili. Prin urmare, trebuie să luăm serios în considerare rolul industriei naţionale în această chestiune", a declarat ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen.

UPDATE Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la "ameninţările" lui Emmanuel Macron

Rusia a declarat că exerciţiile, care vizează arme nucleare nestrategice care pot fi folosite în situaţii de luptă, sunt un răspuns la "declaraţiile provocatoare" ale oficialilor occidentali, inclusiv ale lui Macron, informează Financial Times.

Preşedintele Franţei a reafirmat săptămâna trecută că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, în timp ce a avertizat asupra ameninţării pe care invazia Rusiei o reprezintă pentru Europa.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 475.300 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 475.300 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.040 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.380 de tancuri, 14.213 vehicule blindate de luptă, 16.477 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.250 de sisteme de artilerie, 1.057 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 791 de sisteme de apărare aeriană, 349 de avioane, 325 de elicoptere, 9.683 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Rusia mută un batalion al Diviziei 76 Aeropurtate în Kursk

Rusia a redislocat un batalion al Diviziei 76 Aeropurtate în Kursk şi încearcă să strângă îndeajuns de mulţi militari pentru o viitoare operaţiune ofensivă asupra nord-estului Ucrainei şi a oraşului Harkov.

Institutul pentru Studiul Războiului avertizează că Ucraina trebuie să recâştige cât mai curând iniţiativa pe câmpul de luptă, pentru că altfel Moscova va obţine mai multe avantaje în acest an.

Rusia a strâns în jur de 50.000 de militari în Belgorod, Kursk şi Briansk în cadrul grupelor ruse din Nord. De asemenea, divizia a treia de forţe aeropurtate din Regimentul 104 se află în Kursk. Aceşti militari se aflau anterior în Zaporojie, prin februarie şi martie, deci au fost mutaţi din sudul Ucrainei la graniţa rusă cu nord-estul Ucrainei.  Armata rusă ia, se pare, trupe din Districtul militar Leningrad şi le pregăteşte în grupele ruse din nord pentru a lupta în special pe direcţia operaţională Belgorod-Harkov.  Pe lângă trupe, sunt transferate şi echipamente militare în aceste zone.

UPDATE Ucraina a distrus o navă rapidă a Armatei Ruse din Marea Neagră

Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit imagini de la un atac cu o dronă maritimă Magura V5 asupra unei nave rapide ruseşti din Crimeea ocupată. Misiunea de luptă a fost condusă de unitatea "Grupul 13" a informaţiilor militare ucrainene în colaborare cu platforma de strângere de fonduri United24, în Golful Vuzka, din apropiere de localitatea Ciornomorske din Crimeea.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Ucrainene, Dmytro Pletenchuk, a declarat anterior că Rusia şi-a retras aproape toate navele majore din porturile din Crimeea ocupată, în urma loviturilor ucrainene reuşite. 

UPDATE 6 morţi şi 35 de răniţi într-un atac cu drone în regiunea Belgorod

Un atac cu drone în regiunea Belgorod din Rusia ar fi ucis şase persoane şi ar fi rănit cel puţin 35, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov.

Gladkov a declarat că dronele au lovit vehicule care transportau muncitori la o fabrică din apropierea satului Berezovka şi că şase persoane au murit.

Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent, iar Ucraina nu comentează de obicei presupusele atacuri pe teritoriul rusesc.

Regiunea Belgorod se învecinează cu regiunile ucrainene Sumî, Harkov şi Lugansk.

Ucraina a doborât peste noapte 12 drone ruseşti

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus 12 din cele 13 drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii, a raportat Forţele Aeriene la 6 mai.

Dronele au fost lansate din regiunea învecinată Kursk din Rusia şi au vizat regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei.

Deşi grupurile mobile de apărare aeriană ale Forţelor Aeriene ucrainene au interceptat dronele deasupra Oblastului Sumy, forţele ruseşti au lovit infrastructura energetică locală din regiune în jurul orei locale de la miezul nopţii.

Oficialii au anunţat ulterior că instalaţiile de infrastructură critice, inclusiv cele de alimentare cu apă şi spitalele, au fost transferate pe energie de rezervă.

Atacurile cu drone sunt un eveniment zilnic în Ucraina, afectând diverse regiuni din ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici