CONFERINŢA MEDIAFAX - Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor se va reduce cu până la 10% la 1 iulie 2016

Preţul gazelor se va reduce, la 1 iulie 2016, cu până la 10%, datorită evoluţiei internaţionale a tarifelor, a declarat joi, la conferinţa Mediafax Talks about Energy, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.

931 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor se va reduce cu până la 10% la 1 iulie 2016

CONFERINŢA MEDIAFAX - Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor se va reduce cu până la 10% la 1 iulie 2016 (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Pe moment, aşa cum a evoluat consumul în România, este suficientă producţia de gaze din intern. Dar, pentru perioada de iarnă, noi am estimat ca din punct de vedere al siguranţei să stabilim un minim de 3% care să fie importat pentru consumatorii casnici. Preţul gazului la nivel internaţional a început să scadă, fiind legat de preţul ţiţeiului, ceea ce ne face să credem că anul viitor o să ne întâlnim pe piaţă cu preţuri mult mai mici decât cele care sunt în acest moment. Estimăm că de la 1 iulie (2016, n.r.), preţul gazului, deci ne referim doar la preţul gazului din cadrul facturii, nu şi la celelalte preţuri asociate, poate să scadă până la 10%", a afirmat Havrileţ.

Astfel, de la 130 de lei în prezent preţul unui MW se va reduce cu 13 lei, după creşterile de preţuri din ultimii ani determinate de procesul de liberalizare, menţionează Havrileţ.

"Noi am creat un sistem de aşa numit an gazier (...) şi vom discuta despre noul preţ în care estimăm evoluţia evenimentelor din piaţa energetică - aici mă refer în primul rând la faptul că producţia de energie electrică din gaze naturale a scăzut, pentru că au fost aduse în piaţă surse regenerabile de energie. De asemenea, există o preocupare constantă la nivel de proiect al utilizării aparatelor consumatoare de gaz cu eficienţă, cu scăderea consumului, ceea ce a scăzut cererea generală. Cererea generală fiind scăzută, şi producătorii internaţionali se precupă pentru scăderea preţului", a arătat Havrileţ.

De altfel, Gazprom a scos la licitaţie în ultima săptămână o cantitate de 3,2 miliarde metri cubi, din care a vândut doar un miliard de metri cubi, la un preţ de 240 de dolari, foarte aproape de preţul intern de producţie din România.

"În ultimii ani, preţul a evoluat în sens crescător, pentru că preţurile au fost reglementate, prin liberalizare ele se duc spre zona de piaţă liberă, ceea ce a dus la o aliniere la preţurile internaţionale, care erau mult mai mari acum 4-5 ani. Acum această descreştere va intra benefic şi în zona consumatorului din România", a afirmat şeful ANRE.

El a mai spus că ieftinirea nu are legătură cu faptul că anul viitor vor avea loc alegeri, ci cu evoluţia preţului internaţional al gazelor.

Săptămâna trecută, Havrileţ a declarat pentru MEDIAFAX că România va importa în acest an din Rusia doar 3% din consumul de gaze naturale, însă de anul viitor ar putea renunţa la importuri, întrucât producţia internă ar fi capabilă să asigure integral consumul. Producţia internă este asigurată de compniile Romgaz şi OMV Petrom.

Cea mai recentă modificare a tarifelor la gaze a avut loc la 1 iulie, când preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale către clienţii casnici, categorie în care este inclusă şi populaţia, au crescut cu 11%.

ANRE a anunţat atunci că până la finalul anului nu va fi operată o nouă majorare de preţuri, având în vedere că nu vor fi costuri suplimentare pentru asigurarea consumului în sezonul rece, comparativ cu anii anteriori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici