CONFERINŢA ZF: Pârvu, Piraeus - Am vândut împrumuturi neperformante de peste 100 milioane de euro, rămânem o bancă profitabilă

Piraeus Bank România a vândut împrumuturi neperformante de peste 100 milioane de euro, în special credite de consum pentru persoane fizice şi foarte puţine pe segmenul de IMM-uri, a declarat directorul general executiv al băncii, Cătălin Pârvu, care estimează că instituţia va rămâne profitabilă.

194 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA ZF: Pârvu, Piraeus - Am vândut împrumuturi neperformante de peste 100 milioane de euro, rămânem o bancă profitabilă

CONFERINŢA ZF: Pârvu, Piraeus - Am vândut împrumuturi neperformante de peste 100 milioane de euro, rămânem o bancă profitabilă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Eu am încredere că rămânem pe profit, dar nu se ştie ce se poate întâmpla cu piaţa. Dacă lucrurile evoluează normal, vom fi pe profit, aşa e planul, chiar şi pe termen mediu, plan pe care-l discutăm cu banca noastră mamă şi pe care ea îl discută la rândul ei mai departe cu Troica (FMI - Comisia Europeană - Banca Centrală Europeană) ", a afirmat Pârvu miercuri la conferinţa ZF Bankers Summit'14.

Profitul brut al băncii s-a plasat anul trecut la 3,3 milioane euro, după ce în 2012 a fost înregistrată o pierdere netă de 95 milioane lei (21 mil. euro).

Întrebat dacă banca a avut probleme cu portofoliul de credite neperformante preluate de la ATE Bank, fiind necesare provizioane suplimentare, Pârvu a recunoscut că ATE n-a avut un portofoliu "strălucit" din punct de vedere al calităţii, însă Piraeus a avut control asupra băncii cu un an înainte de integrarea acesteia şi a luat măsurile necesare de provizionare pentru a primi avizul auditorilor.

"Evident am făcut mai mult decât ne aşteptam şi încă mai facem. La Piraeus avem un grad de acoperire cu provizioane dintre cele mai mari în sistem", a precizat directorul general.

La mijlocul lui 2012, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, respectiv şi 93,27% din acţiunile ATE Bank România. În primăvara anului trecut, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat un acord cu Piraeus Bank privind preluarea pachetului deţinut la ATE Bank România pentru 10,3 milioane de euro, operaţiune care s-a finalizat în luna decembrie.

Piraeus Bank România a preluat de la ATE Bank circa 11.000 de clienţi persoane fizice şi juridice, respectiv peste 90% din bilanţul băncii, atât active, cât şi pasive, ATE Bank rămânând cu un portofoliu curat, fără credite neperformante.

Pârvu a punctat că Piraeus vizează în continuare pentru business segmentul de IMM-uri cu afaceri de peste 5 milioane de euro, dorind totodată să crească veniturile din comisioanele operaţionale, acestea fiind mai puţin riscante decât veniturile din dobânzi.

"Trebuie să te îndrepţi către o nişă unde să fii competitiv. Noi ne ducem către IMM-uri, le vizăm în special pe cele cu cifră de afaceri de peste cinci milioane euro, dar vrem să deservim şi angajaţii acestor companii", a precizat directorul băncii.

El spune că în ultima perioadă se observă o tendinţă a băncilor de "a fura" clienţii unele de la altele, fapt care va accentua "dumnping-ul" pe preţ şi ca urmare va fi afectată profitabilitatea.

"Profitabilitatea redusă face ca o piaţă să devină neatractivă pentru investitori, de aceea trebuie să vedem cum se poate obţine un echilibru", a mai spus Pârvu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici