CONFRUNTAREA Obama-Romney: Programele economice ale celor doi candidaţi, prezentate la prima dezbatere prezidenţială din SUA

Crearea de locuri de muncă şi problema impozitelor se află în centrul bătăliei ideologice dintre Barack Obama şi Mitt Romney, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale programelor economice ale celor doi candidaţi la Casa Albă în dezbaterea ce va avea loc la 3 octombrie, la Denver.

268 afișări
Imaginea articolului CONFRUNTAREA Obama-Romney: Programele economice ale celor doi candidaţi, prezentate la prima dezbatere prezidenţială din SUA

Programele economice ale celor doi candidaţi, tema primei dezbateri prezidenţiale din SUA

OBIECTIVE

Barack Obama: crearea unui milion de locuri de muncă în sectorul manufacturier până în 2016, prin încurajarea companiilor să îşi "relocheze" producţia în Statele Unite, în special prin măsuri fiscale. Dublarea exporturilor pentru a susţine piaţa muncii. Reducerea la jumătate a importurilor energetice până în 2020 prin dezvoltarea resurselor de gaze şi a energiei "verzi".

Mitt Romney: crearea a 12 milioane de locuri de muncă prin redresarea economiei graţie scăderii impozitelor, dereglementării, deschiderii unor pieţe externe şi dezvoltarea resurselor petroliere şi gaziere americane.

BUGET

Barack Obama: reducerea cheltuielilor cu 4.000 de miliarde de dolari în zece ani, dintre care 2.000 au fost deja validate. Circa 1.950 de miliarde ar proveni din creşterea impozitelor pentru cei bogaţi şi eliminarea nişelor fiscale pentru companii, şi 850 de miliarde de economii graţie terminării războaielor din Irak şi Afganistan.

Mitt Romney: plafonarea bugetului federal la 20 la sută din PIB, faţă de 24,4 la sută în 2012. Votarea unei "reguli de aur" în Constituţie. Introducerea necesităţii unei supermajorităţi pentru votarea oricărei creşteri a impozitelor în Congres. Suprimarea nişelor fiscale (neprecizate) pentru finanţarea unei scăderi generale a impozitelor. Înlocuirea unui funcţionar din doi pentru reducerea numărului lor cu 10 la sută. Alinierea salariilor din sectorul public la cele din privat.

IMPOZITE

Barack Obama: majorarea baremului pentru cele două categorii de venituri de peste 208.250 de dolari. Nivelurile finale ar corespunde celor practicate înainte de mandatul lui George W. Bush (36 la sută şi 39,6 la sută). Creşterea impozitului pe profit de la 15 la 20 la sută pentru toţi. Reducerea impozitelor pentru companii de la 35 la sută la 28 la sută, respectiv 25 la sută în unele industrii.

Instaurarea "regulii Buffett" care prevede ca persoanele cu venituri mai mari de un milion de dolari pe ani să plătească un impozit de cel puţin 30 la sută.

Mitt Romney: reducerea cu 20 la sută a şase bareme de impozit pe venit; nivelul final va scădea de la 10 la 8 la sută pentru tranşa de venituri scăzute, şi de la 35 la 28 la sută pentru veniturile mai mari de 388.350 de dolari. Scăderea impozitelor pentru companii de la 35 la 25 la sută, aliniate mediei OCDE. Suprimarea impozitului pe profituri mai mici de 200.000 de dolari.

LOCURI DE MUNCĂ şi FORMARE

Barack Obama: investiţii în programe de învăţământ şi formare profesională, cu obiectivul ca Statele Unite să ocupe primul loc în lume în ceea ce priveşte persoanele ce deţin o diplomă în învăţământul superior până în 2020. Formarea şi recrutarea a 100.000 de profesori care să predea ştiinţe. Politica marilor lucrări de infrastructură.

Mitt Romney: refacerea programelor de formare federale pentru a le descentraliza. Crearea unor conturi individuale pentru educaţie. Creşterea cotelor de vize pentru străinii înalt calificaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici