Consilier BCE: Ideea că Grecia va putea să-şi plătească datoriile este o utopie

Un expert financiar austriac trimis de Banca Centrală Europeană (BCE) în Grecia pentru a studia sistemul fiscal al ţării a declarat vineri că ideea că statul va putea să-şi plătească datoriile la timp este o utopie.

840 afișări
Imaginea articolului Consilier BCE: Ideea că Grecia va putea să-şi plătească datoriile este o utopie

Consilier BCE: Ideea că Grecia va putea să-şi plătească datoriile este o utopie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Friedrich Schneider, profesor de economie la Universitatea Johannes Kepler din Linz, a fost întrebat de presa austriacă dacă Grecia va putea îndeplini condiţiile necesare pentru a lua următoarea tranşă din pachetul de finanţare externă, şi dacă ipoteza că Atena îşi va putea plăti datoriile este credibilă.

"Aveţi absolută dreptate. Este o utopie să crezi că Grecia va putea să plătească aceste datorii. Datoria Greciei trebuie redusă", a declarat Schneider, expert în economie subterană şi unul dintre cei trei consilieri BCE trimişi în Grecia.

Schneider a indicat că nivelul ridicat de taxare este unul dintre motivele pentru care o mare parte dintre greci optează pentru munca la negru.

"Un grec obişnuit pierde 30-40% din venit. Asta generează, desigur, muncă la negru şi economie subterană, pentru că numai acolo poţi face ceva mai mulţi bani", a afirmat el.

Grecia a încheiat în mai 2010 un acord cu UE şi FMI pentru un pachet de finanţare externă de 110 miliarde euro pe trei ani, condiţionat de măsuri dure de reducere a deficitului bugetar, prin taxe mai mari şi scăderea cheltuielilor publice, cu un impact puternic asupra salariilor bugetarilor.

Guvernul nu a reuşit însă să atingă obiectivele fiscale şi este pe cale să încheie un nou acord cu instituţiile financiare internaţionale pentru a evita falimentul. Condiţiile noului acord includ supravegherea internaţională a finanţelor publice şi un program amplu de privatizări, pe lângă noi măsuri de austeritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici