Consiliul Investitorilor Străini: Criza din Ucraina dă posibilitatea României să arăte că este altfel

Criza din Ucraina ne dă posibilitatea să arătăm că România este altfel, dar situaţia trebuie gestionată foarte bine, prin înţelegerea modului în care un investitor străin se uită în regiune, a declarat pentru MEDIAFAX, Steven van Groningen, vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

572 afișări
Imaginea articolului Consiliul Investitorilor Străini: Criza din Ucraina dă posibilitatea României să arăte că este altfel

Steven van Groningen (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Criza din Ucraina, dar într-un fel şi situaţia din alte ţări din jurul nostru, ne afectează într-un anumit fel pentru că în mod constant trebuie să explicăm de ce aşa ceva nu se poate întâmpla şi în România. Chiar dacă eu cred că ceea ce se întâmplă ne oferă posibilitatea să arătăm că suntem altfel, totuşi situaţia trebuie gestionată. Trebuie să înţelegem cum se uită un investitor financiar sau străin din străinătate în regiune. Şi trebuie să gestionăm această situaţie foarte bine.

De aceea, cred că este foarte important să creăm un mediu predictibil când vine vorba despre orice schimbare legislativă în România. Noi în România ne uităm într-un anumit fel la acest aspect, dar cineva din New York poate să se întrebe: dar asta nu este acelaşi lucru care se întâmplă în Ucraina?", a spus van Groningen, care ocupă şi funcţia de secretarul general al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, organizaţie care include cele mai importante patru organizaţii de investitori din România.

El a adăugat că evenimentele din Ucraina nu vor avea un impact direct asupra pieţei locale.

Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, în contextul escaladării violenţelor dintre protestatari şi forţele de ordine loiale preşedintelui Viktor Ianukovici, cu scăderi puternice pentru grivnă şi costuri de finanţare aproape de maxime record. Protestele au început în urmă cu trei luni, după ce Ianukovici a decis să se retragă dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru apropierea de Rusia, care a oferit o linie de finanţare de 15 miliarde de dolari. Mişcările de stradă nu sunt izolate în Kiev, înregistrându-se incidente în cel puţin alte trei oraşe importante din vestul ţării.

Randamentele de referinţă ale obligaţiunilor guvernului ucrainean sunt aproape de maxime record pe piaţa secundară, iar grivna s-a prăbuşit cu peste 7% de la începutul lui 2014, la minimul ultimilor cinci ani, în pofida finanţării primite de stat de la Rusia. Rezervele băncii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, în urma eforturilor de a limita declinul monedei naţionale. Autorităţle au introdus recent restricţii asupra tranzacţiilor financiare cu valută, în încercarea de a frâna retragerile de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici