Corina Creţu: Există riscul ca statele membre să se focuseze pe prelungirea perioadei de programare

Comisarul european Corina Creţu a declarat, joi, la Bucureşti, că există riscul ca statele membre să se focuseze, ca şi înainte de 2007, pe prelungirea perioadei de programare, ceea ce a făcut ca, la acea vreme, multe programe operaţionale să fie pornite cu întârziere, iar rezultatele se văd acum.

193 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu: Există riscul ca statele membre să se focuseze pe prelungirea perioadei de programare

Corina Creţu: Există riscul ca statele membre să se focuseze pe prelungirea perioadei de programare (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Comisarul pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, întrebată de extinderea cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pe perioada 2007-2013, că CE a luat notă de această cerere făcută de Slovacia, dar, momentan, Comisia Europeană face tot ceea ce depinde de ea "pentru a ajuta statele membre să aibă o rată de absorbţie cât mai mare până la sfârşitul anului viitor, pentru că deocamdată legislaţia nu dă voie statelor membre să prelungească".

"Comisia nu are un punct de vedere bine conturat, ia act de această solicitare. Această solicitare implică o dezbatere mai amplă pentru că implică probleme legale şi, mai ales, bugetare şi înseamnă schimbarea cadrului financiar multianual şi a regulamentului, ceea ce înseamnă şi antrenarea Parlamentului European în această solicitare. Dar sigur, aşteptăm Consiliul din decembrie să vedem în ce măsură această solicitare va fi agreată de Consiliu, sigur Comisia se va conforma", a precizat Corina Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Comisarul pentru Politică Regională a explicat că există riscul de a se repeta situaţia anterioară lui 2007, când statele s-au concentrat pe extinderea perioadei şi multe programe operaţionale au pornit "cu întârziere".

"Poziţia noastră este aceasta: în primul rând de a încuraja statele membre să maximizeze şi să ţină cont de perioada aceasta de un an. Mai este un an, să facem tot ce depinde de noi şi statele membre pentru a folosi cât mai mult şi, în acelaşi timp, trebuie să ne focusăm pe buna implementare şi pe un start foarte bun al programelor operaţionale pentru perioada 2014-2020. Din păcate, mi se pare că avem riscul de a repeta situaţia de dinainte de perioada de programare din 2007, când focusul a fost pe prelungirea perioadei de programare şi foarte multe programe operaţionale au pornit cu întârziere şi rezultatele se văd acum, că suntem la finalul perioadei şi sunt foarte multe restanţe şi toate statele încearcă să facă într-un an ce n-au reuşit în 7 ani", a afirmat Creţu.

"Aş vrea ca statele membre să înţeleagă aceste lecţii ale trecutului şi să-şi dea seama cât de important este de a porni în bune condiţii noua perioadă de programare 2014-2020", a mai spus ea.

Întrebat dacă propunerea Slovaciei se referă la toate programele, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a precizat că "discuţia se va duce, probabil, pe proiectele majore, peste 50 de milioane la Transporturi şi peste 25 de milioane la Mediu, deci proiectele majore, acelea au nevoie de o perioadă de timp mai lungă de implementare".

Totodată, Teodorovici a declarat că este "foarte important pentru anul viitor să se accepte şi propunerea făcută la nivel european, nu doar pentru România, pentru toate statele membre, de a nu include cofinanţarea proiectelor europene în deficit".

"Asta este o chestiune extrem de importantă pentru toate statele, mai ales pentru România care, din păcate, şi-a asumat un deficit, anul viitor, extrem de scăzut. Fără o astfel de modificare va fi foarte greu", a subliniat ministrul.

Întrebat în ce stadiu este această propunere, Eugen Teodorovici a precizat că trebuie să fie discutată şi aprobată la nivel de Consiliu.

În ceea ce priveşte riscul dezangajării unor sume până la finalul lui 2014, Teodorovici a afirmat că "80% din 19,2 miliarde de euro alocate României pe actualul cadru financiar se vor cheltui" iar "diferenţa de 20% înseamnă risc pe cele două programe operaţionale, Transport şi Mediu". Teodorovici a mai spus că, dacă se va majora perioada de cheltuire cu un an, "avem o şansă în plus să putem să cheltuim aceşti bani".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici