Criza din Grecia a afectat chiar şi corupţia în 2010 - scădere după patru ani

Corupţia, una dintre problemele grave ale Greciei, a fost şi ea afectată de criza economică din ţară în 2010, când s-a înregistrat pentru prima dată în ultimii patru ani o scădere a numărului de cazuri înregistrate, potrivit unui studiu prezentat marţi de Transparency International.

64 afișări
Imaginea articolului Criza din Grecia a afectat chiar şi corupţia în 2010 - scădere după patru ani

Criza din Grecia a afectat chiar şi corupţia în 2010 - scădere după patru ani (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

În 2010, 10,4 la sută dintre familii au semnalat un caz de corupţie, faţă de 13,4 la sută în 2009, potrivit acestui raport, care se bazează pe un sondaj realizat anual, începând din 2007, pe un eşantion de aproximativ 6.000 de persoane.

"Cifra de afaceri" a acestei practici este de asemenea estimată în scădere, la circa 632 de milioane de euro, din care cea mai mare parte, aproximativ 394 de milioane de euro, provin din mită în sectorul public, faţă de 787 de milioane de euro un an mai devreme.

Preşedintele Transparency-Grecia, Costas Bakouris, a apreciat această tendinţă drept "încurajatoare", în cadrul unei conferinţe de presă.

El a atribuit-o mai degrabă unei scăderi a nivelului de trai al grecilor, supuşi din primăvara trecută unei cure de austeritate riguroase, decât unei probleme morale.

În pofida angajamentelor Guvernului de a îmbunătăţi imaginea serviciului public, spitalele, birourile fiscale şi de urbanism au rămas în 2010 primele servicii semnalate ca fiind corupte, cu o creştere de 9,2 la sută a sumelor cerute, în medie de 1.492 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici