Cum a variat consumul de energie electrică în prima parte a anului

Consumul final de energie electrică s-a redus în primele patru luni din 2023 cu 7,7% faţă de perioada similară din 2022, în condiţiile în care consumul din economie a scăzut cu 5,4%, iluminatul public cu 16,3%, iar consumul populaţiei cu 13,8%, arată datele INS publicate joi.

191 afișări
Imaginea articolului Cum a variat consumul de energie electrică în prima parte a anului

Cum a variat consumul de energie electrică în prima parte a anului

În acelaşi timp, exportul de energie electrică al României aproape s-a dublat (+216%) faţă de ianuarie-aprilie 2022, la 4,37mld. kWh.

În ceea ce priveşte producţia de energie electrică, aceasta s-a majorat în primele patru luni din an cu 7%, singurul segment în creştere fiind producţia din hidrocentrale, care a urcat cu 45%.

Celelalte surse de producţie au fost însă în scădere.

Producţia din termocentrale s-a diminuat cu 8%, cea din centralele nuclearo-electrice cu 0,6%, centralele electrice fotovoltaice au generat cu 15% mai puţină energie electrică, iar cele eoliene cu 3,4%.

De asemenea, importurile de energie electrică ale României s-au diminuat cu aproape 20%.

În total, resursele de energie electrică au fost de 23021,3 milioane kWh, în creştere cu 865 milioane kWh (3,9%) faţă de perioada corespunzătoare a anului 2022.

În paralel, resursele de energie primară au crescut cu 0,1% şi au totalizat au totalizat 10710,4 mii tone echivalent petrrol (tep) (Combustibil convenţional cu puterea calorifică de 10000 Kcal/Kg.)

Producţia internă s-a majorat cu 3,6%, iar importul a fost în scădere cu 4,3%.

Producţia de petrol s-a redus cu 3,4%, în timp ce importurile au crescut cu 28%. În cazul cărbunelui, producţia a scăzut cu aproape 8%, iar importurile cu 60%.

La gaze naturale, producţia a crescut în perioada ianuarie-aprilie cu 7%, iar importurile s-au redus cu 45%, scrie Ziarul Financiar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
energie,
ins,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici