Data adoptării euro intră în ceaţă, analiştii o văd posibilă din 2017 sau chiar după 2020

Adoptarea monedei europene ar putea fi amânată cu cel puţin doi ani faţă de termenul formal stabilit în prezent la 1 ianuarie 2015, dar nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca intrarea României în zona euro să aibă loc după 2020, principala cauză fiind întârzierea reformelor care să pregătească economia reală pentru această schimbare, spun analiştii.

14 afișări
Imaginea articolului Data adoptării euro intră în ceaţă, analiştii o văd posibilă din 2017 sau chiar după 2020

Data adoptării euro intră în ceaţă, analiştii o văd posibilă din 2017 sau chiar după 2020 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Ţinând cont de nivelul de dezvoltare actual şi de reformele structurale prin care mai trebuie să treacă economia, o ţintă credibilă ar putea fi după anul 2020. Altfel, s-ar putea să avem alte discuţii de amânare a acesteia, pe măsură ce ne vom apropia de noua ţintă. Aspectul important rămâne însă acela că intenţia de adoptare a euro trebuie păstrată şi întărită chiar dacă anul adoptării este decalat", apreciază Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara recent că programul de adoptare a euro, inclusiv ţinta stabilită, trebuie rediscutat în contextul evoluţiilor din economie. Isărescu a atras atenţia în mai multe rânduri că adoptarea euro înainte ca economia să se fi ajustat şi firmele româneşti să devină competitive pe pieţele externe nu este de dorit.

Citeşte mai multe despre data adoptării euro pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici