Datoriile celor 32.000 de firme intrate în procedură de insolvenţă însumează 2,5 miliarde euro

Masa credală pentru cele 32.000 de companii intrate în procedură de insolvenţă până la finele anului trecut însumează 2,5 miliarde euro, din care s-au recuperat în 2009 sub 10%, potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Arin Stănescu.

38 afișări
Imaginea articolului Datoriile celor 32.000 de firme intrate în procedură de insolvenţă însumează 2,5 miliarde euro

Datoriile celor 32.000 de firme intrate în procedură de insolvenţă însumează 2,5 miliarde euro (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

El a arătat, în cadrul unui seminar organizat de Forum Invest, că numai în primele două luni din acest an au fost deschise 4.200 de dosare de insolvenţă.

Datele centralizate de UNPIR arată că în primul semestru de anul trecut au fost recuperate creanţe de 150 milioane de euro, iar în partea a doua a anului, situaţia s-a înrăutăţit, recuperările cifrându-se la doar 50 milioane de euro.

"Recuperarea este mult sub 12%, cât se vehiculează. Îşi recuperează banii doar creditorii bugetari şi cei cu garanţii, iar creditorii chirografari (ale căror creanţe nu sunt însoţite de vreo garanţie reală sau personală - n.r.), procente nesemnificative. De aceea, media de recuperare este foarte jos. Din cifrele Băncii Mondiale, media de recuperare la nivel internaţional nu depăşeşte 20%, dar noi stăm mult mai rău", a spus Stănescu.

Pe de altă parte, Cornel Florea, partener al companiei Consulta 99, spune că, deşi preţul terenurilor a coborât anul trecut cu aproximativ 70%, iar scăderea medie la clădiri a fost de peste 25%, valorificările sunt anevoioase şi piaţa practic nu oferă oportunităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici