Diferenţa între randamentele obligaţiunilor Greciei şi Spaniei arată traseul diferit urmat în criză

Grecia a vândut miercuri obligaţiuni pe trei luni de 1,3 miliarde euro, cu un randament mediu de 2,7%, cu 0,2 puncte procentuale mai mare faţă de luna trecută, în timp ce Spania a emis marţi obligaţiuni aproape fără dobândă, demonstrând traseul diferit urmat de ţările europene afectate de criză.

180 afișări
Imaginea articolului Diferenţa între randamentele obligaţiunilor Greciei şi Spaniei arată traseul diferit urmat în criză

Diferenţa între randamentele obligaţiunilor Greciei şi Spaniei arată traseul diferit urmat în criză (Imagine: Shutterstock)

Randamentul obţinut miercuri de Grecia pentru obligaţiunile cu scadenţa de trei luni este similar cu cel al licitaţiei precedente, din 11 martie, transmite Bloomberg.

În timp ce guvernul Greciei se luptă cu dobânzi de peste 20% în cazul obligaţiunilor pe termen de trei ani şi cu reputaţia de a fi singurul stat din zona euro care provoacă pierderi investitorilor în acest an, cererea pentru titlurile Spaniei este susţinută de achiziţiile de active efectuate de Banca Centrtală Europeană şi redresarea economiei, după programele de reformă ale guvernului.

"Dinamica fiscală a Greciei este mult mai proastă şi justifică diferenţele dintre costurile de împrumut. Investitorii tratează Grecia şi Spania complet diferit", a declarat Nick Stamenkovic, analist la RIA Capital Markets în Edinburgh.

Randamentul obligaţiunilor Greciei cu scadenţa la trei ani a urcat marţi cu 0,13 puncte procentuale, la 20,56%, atingând în timpul tranzacţiilor 20,64%, cel mai ridicat nivel din ultima lună.

În cazul obligaţiunilor pe termen de 10 ani, randamentul a crescut cu 0,17 puncte, la 10,98%.

Incapabili să acceseze fonduri din programul de salvare şi fără acces la pieţele internaţionale de capital, liderii eleni vor încerca să obţină un acord la summitul UE de joi, pentru deblocarea unei plăţi din programul de 240 de miliarde de euro, au declarat marţi surse europene.

Grecia trebuie să ramburseze vineri datorii şi dobânzi de peste 2 miliarde de euro.

Germania a vândut în schimb obligaţiuni pe termen de 10 ani în valoare de 3,3 miliarde de euro cu un randament mediu de numai 0,25%, un minim record.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici