Dispută în SUA: Obama vrea să reducă deficitul bugetar prin taxarea bogaţilor. Republicanii se opun vehement creşterilor de taxe

Preşedintele SUA, Barack Obama, a prezentat luni seară un program de reducere a deficitului bugetar cu 3.600 miliarde de dolari, parţial prin creşterea taxelor plătite de cei cu venituri şi averi mari, însă reprezentanţii Partidului Republican au calificat măsurile drept o cascadorie politică.

285 afișări
Imaginea articolului Dispută în SUA: Obama vrea să reducă deficitul bugetar prin taxarea bogaţilor. Republicanii se opun vehement creşterilor de taxe

Preşedintele SUA, Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama a promis că îşi va folosi dreptul de veto pentru orice plan de reducere a deficitului care include numai măsuri pe partea de cheltuieli.

Recomandările preşedintelui anunţă un duel îndelungat cu Republicanii, care se opun creşterilor de taxe. Disputa va dura probabil până la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului viitor, când Obama, sprijint de Partidul Democrat, speră să câştige un nou mandat.

"Nu voi sprijini niciun plan care pune toată povara estompării deficitului pe americanii de rând. Nu vom participa la o înţelegere părtinitoare care îi va afecta pe cei mai vulnerabili", a declarat Obama.

Preşedintele a apărat mai agresiv principiile doctrinei Partidului Democrat, după ce a fost nevoit să accepte compromisuri importante în cele două bătălii pe buget purtate în acest an cu Republicanii, care i-au redus popularitatea în rândul electoratului la noi minime.

Majoritatea americanilor sunt nemulţumiţi de palmaresul administraţiei Obama în plan economic, iar speranţele de realegere ale preşedintelui depind probabil de capacitatea sa de a convinge electoratul că Partidul Republican îi reprezintă pe bogaţi, şi nu clasa de mijloc.

Republicanii se opun vehement oricărei creşteri de taxe şi îl acuză pe Obama că nu respectă principiile liberale.

De altfel, liderii republicani din Congres au respins imediat programul propus de Obama, indicând clar că şansele ca acest proiect să treacă sunt minime.

Analiştii sunt sceptici în privinţa şanselor de succes ale planului propus de preşedinţie. Agenţia de rating Standard & Poor's a luat la începutul lunii august decizia istorică de a reduce ratingul de credit al SUA tocmai din cauza divergenţelor de pe scena politică, care împiedică orice consens privind deficitul şi datoria publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici