Divizia GlaxoSmithKline din China şi fostul director al acesteia sunt acuzaţi de dare de mită

Divizia din China a grupului britanic GlaxoSmithKline (GSK) şi fostul director al acesteia, Mark Reilly, sunt acuzaţi că au dat mită unor medici, spitale şi asociaţii medicale, pentru creşterea vânzărilor, potrivit dosarului înaintat de poliţie procuraturii din această ţară.

88 afișări
Imaginea articolului Divizia GlaxoSmithKline din China şi fostul director al acesteia sunt acuzaţi de dare de mită

Divizia GlaxoSmithKline din China şi fostul director al acesteia sunt acuzaţi de dare de mită (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reilly, care se află încă în China, a contribuit la înfiinţarea şi dezvoltarea departamentelor de vânzări care au oferit mită, a declarat la Beijing un oficial al Ministerului pentru Securitate Publică care nu şi-a dezvăluit identitatea, într-un briefing de presă, transmite Bloomberg.

Glaxo a anunţat într-un comunicat că va continua să colaboreze cu autorităţile din China.

Investigaţia din China a afectat vânzările GSK în această ţară şi a dus la modificarea manierei de comercializare a medicamentelor de către grup.

Este pentru prima oară când autorităţile din China aduc acuzaţii specifice împotriva unui angajat străin de la cel mai mare producător britanic de medicamente.

"Prin acuzarea unui lider străin al unei companii mari, guvernul chinez arată că ridică miza şi demonstrează importanţa pieţei interne: «Veniţi aici în condiţiile noastre sau suportaţi consecinţele»", a declarat Kerry Brown, profesor de politică chineză la University of Sydney şi fost diplomat britanic la Beijing.

Ancheta a fost extinsă de autorităţile chineze şi la alţi producători străini de medicamente şi spitale, după ce Ministerul Securităţii a prezentat acuzaţiile aduse Glaxo, anul trecut.

Anterior, autorităţile din China au investigat şi alte companii străine, din alte sectoare. În august 2013, şase companii producătoare de lapte praf , între care Mead Johnson Nutrition şi Danone, au fost amendate cu 669 milioane de yuani (107,6 milioane dolari) pentru fixarea preţurilor. Patru directori ai grupului minier Rio Tinto şi-au recunoscut vinovăţia în 2010, pentru că au primit mită 92 de milioane de yuani (14,8 milioane dolari).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici