După ce a fost comparat cu un "păun printre găini" pentru că a criticat Guvernul, preşedintele Consiliului Concurenţei se apără: Sunt un funcţionar cenuşiu al statului

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat joi că este doar un funcţionar cenuşiu al statului român şi fiecare are stilul lui, după ce cu o zi înainte ministrul Petre Daea l-a comparat cu un "păun printre găini".

726 afișări
Imaginea articolului După ce a fost comparat cu un "păun printre găini" pentru că a criticat Guvernul, preşedintele Consiliului Concurenţei se apără: Sunt un funcţionar cenuşiu al statului

"Abordările pot fi diferite pentru că avem instrumente legale diferite şi e foarte bine să ne completăm unii pe alţii. E bine ca instituţiile statului să colaboreze. E bine ca colaborarea să se realizeze discret, prin întâlniri directe între noi şi nu să fie mediate de presă. Cel puţin noi, Consiliul Concurenţei, prin specificul activităţii noastre, care înseamnă identificarea şi sancţionarea unor înţelegeri ilegale. Pentru asta, noi avem nevoie de o anumită discreţie. Niciodată nu o să îi prinzi pe hoţi dacă faci prea multă gălăgie", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Întrebat de comparaţia cu un "păun printre găini", Chiriţoiu a răspuns: "Sunt un funcţionar cenuşiu al statului român. (...) Fiecare om are stilul lui".

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, l-a criticat, miercuri, pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în urma declaraţiilor acestuia despre scumpirea preţului ouălor, afirmând că acesta nu poate fi ”păun printre găini, să-şi păstreze aripile şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi”.

"O creştere de 50% la anumite produse, cum vedem la ouă, nu se poate explica doar prin efectul macroeconomic al deficitului comercial şi deprecierii cursului. Aceste elemente există, ele generează o creştere moderată a preţului, cea de 3%, octombrie 2017 faţă de 2016. Creşterea mare, cum e la ouă, nu are legătură cu aceste variabile. La produsele alimentare, creşterea de 3% e explicată de evoluţiile macroeconomice şi nu ne ingrijorează din punct de vedere concurenţial. La ouă, unt şi alte produse vedem creşteri mult mai mari. Avem începută o analiză, nu e finalizată", a răspuns joi Chiriţoiu.

Acesta a mai spus că au fost contacte între experţii Consiliului şi ministerul Agriculturii, urmând să mai existe o întâlnire în scurt timp.

"Dacă vorbim de sancţionarea cuiva care a încălcat legea şi trebuie să aplicăm sancţiuni, o investigaţie durează, în medie, doi ani. De pe o zi pe alta nu se poate face aşa ceva. Durează să strângi date şi există drepturi procedurale ale părţilor, companiile au dreptul la apărare, trebuie să cunoască dosarul pentru care vrei să îi sancţionezi", a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici