Economia Chinei a crescut cu 10,3% în 2010

Economia Chinei a crescut anul trecut cu 10,3%, iar în trimestrul al patrulea produsul intern brut a avansat cu 9,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, accelerând într-o perioadă în care analiştii anticipau o uşoară încetinire.

17 afișări
Imaginea articolului Economia Chinei a crescut cu 10,3% în 2010

Economia Chinei a crescut cu 10,3% în 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Creşterea economică peste estimări şi inflaţia încă ridicată vor determina probabil guvernul de la Beijing să-şi intensifice măsurile de înăsprire a politicii monetare, menite să ajute la evitarea unei supraîncălziri a economiei.

De la creşterea rezervelor minime obligatorii care trebuie menţinute de creditori la banca centrală şi până la majorarea dobânzilor de politică monetară, China încearcă să controleze inflaţia, care ar putea avansa în următoarele luni pe fondul preţurilor mai ridicate la alimente.

Creşterea economică a Chinei a accelerat în trimestrul al patrulea la 9,8%, de la 9,6% în trimestrul al treilea, în timp ce analitşii estimau încetinirea dinamicii la 9,2%. Variaţia PIB-ului la nivelul întregului an a urcat totodată la 10,3%, de la 9,2% în 2009, transmite Reuters.

Investiţiile locale şi consumul au contribuit cu 9,5 puncte procentuale la creşterea PIB în 2010, în timp ce exportul net a adăugat doar 0,8 puncte.

Inflaţia anuală a scăzut în decembrie la 4,6%, de la maximul ultimelor 28 de luni, de 5,1%, atins în noiembrie, însă s-a menţinut peste estimările oficiale, de 4,4%.

Economiştii estimează că PIB-ul Chinei va creşte cu 9,3% în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici