Economia Japoniei ar putea intra în recesiune în urma cutremurului

Economia Japoniei este aproape blocată din cauza crizei nucleare şi ar putea intra temporar în recesiune, consideră Susumu Kato, economist şef al diviziei japoneze a Credit Agricole.

32 afișări
Imaginea articolului Economia Japoniei ar putea intra în recesiune în urma cutremurului

Economia Japoniei ar putea intra în recesiune în urma cutremurului (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Analiştii sunt îngrijoraţi că recesiunea este inevitabilă, în condiţiile în care capitalizarea bursieră este în scădere puternică, iar aprecierea yenului sufocă exporturile.

"Japonia va intra temporar în recesiune", a afirmat Kato, care anticipează că PIB-ul se va contracta în primele două trimestre, după ce şi în ultimele trei luni din 2010 a avut o evoluţie negativă.

Kato estimează că în urma cutremurului şi a valului tsunami, PIB-ul va scădea cu 0,4% în primul trimestru faţă de cel precedent şi cu 1,2% în cel de-al doilea.

Chiar dacă lucrările de reconstrucţie vor alimenta creşterea, economia ar putea stagna pe ansamblul acestui an, consideră analistul.

Ca mulţi alţi analişti, Kato evaluează pagubele produse de dezastrul natural la 15.000 de miliarde de yeni (188 miliarde dolari), respectiv aproximativ 3% din PIB.

Costurile sunt extraordinare, chiar dacă o ţară bogată ca Japonia le poate suporta.

Pierderile provocate de cutremur au fost cu mult depăşite de cele de pe piaţa bursieră, unde capitalizarea s-a redus, joi, în timpul tranzacţiilor, cu peste 600 de miliarde de dolari.

Temerile legate de impactul economic al dezastrului au fost amplificate de aprecierea yenului faţă de dolar, evoluţie care reduce competitivitatea exporturilor japoneze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici