Economia zonei euro, pentru prima dată în scădere timp de 2 ani la rând. Olli Rehn: Trebuie să depăşim criza şomajului

Comisia Europeană (CE) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a zonei euro pentru acest an la -0,4%, pe fondul crizei datoriilor de stat şi problemelor din sectorul bancar, iar comisarul european Olli Rehn a vorbit despre o "criză a şomajului", care trebuie combătută prin reforme structurale.

385 afișări
Imaginea articolului Economia zonei euro, pentru prima dată în scădere timp de 2 ani la rând. Olli Rehn: Trebuie să depăşim criza şomajului

Olli Rehn (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro va scădea în acest an cu 0,4%, cu o revenire modestă, de 1,2%, anticipată pentru anul viitor, potrivit prognozei economice de primăvară, prezentată vineri de CE.

În prognoza economică de iarnă din februarie, Comisia estima o contracţie economică de 0,3% în acest an pentru zona euro, urmată de o creştere cu 1,4% în 2014.

Pentru UE, prognoza de primăvară prevede o scădere de 0,1% a PIB în acest an, urmată de o revenire cu 1,4% anul viitor.

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a afirmat că procesul de consolidare a finanţelor publice trebuie să continue, dar într-un ritm mai lent, indicând astfel un nou pas înapoi faţă de politica de austeritate promovată în ultimii ani de liderii europeni.

Olli Rehn a vorbit şi despre o "criză a şomajului" în Europa.

"Având în vedere recesiunea prelungită, trebuie să facem tot posibilul pentru a depăşi criza şomajului din Europa", a spus oficialul CE, citat de Bloomberg.

Rehn cere adoptarea de "reforme structurale" care să faciliteze crearea de locuri de muncă.

Şomajul va atinge în acest an 12,2% în zona euro şi 11,1% în UE, cote care se vor menţine şi anul viitor, potrivit raportului.

Inflaţia va continua să scadă, la 1,6% în zona euro, respectiv 1,8% la nivelul UE, trend care se va prelungi şi anul viitor.

BCE a redus joi dobânda de politică monetară din zona euro cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, încercând astfel să stimuleze creditarea către economie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici