Economişti influenţi din Germania şi Franţa recomandă reducerea datoriilor Greciei la jumătate

Mai mulţi economişti influenţi din Germania şi Franţa recomandă reducerea datoriei de stat a Greciei cu circa 50% şi sprijinirea băncilor cu expunere ridicată pe statul elen, potrivit unui articol publicat de Financial Times Deutschland.

618 afișări
Imaginea articolului Economişti influenţi din Germania şi Franţa recomandă reducerea datoriilor Greciei la jumătate

Economişti influenţi din Germania şi Franţa recomandă reducerea datoriilor Greciei la jumătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deciziile luate pe 21 iulie la summit-ul liderilor europeni pentru salvarea Greciei nu sunt suficiente, apreciază un grup de consilieri economici ai guvernelor din Germania şi Franţa, un economist membru al aşa-numitului Shadow Council apropiat Băncii Centrale Europene (BCE) şi editorul IMF Econmic Review, o lucrare de cercetare publicată de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

"Creditorii ar trebui să renunţe la circa jumătate din valoarea nominală a obligaţiunilor greceşti deţinute. Atunci ar fi posibil ca Grecia să-şi aducă datoriile la un nivel sustenabil prin eforturi proprii", scriu economiştii într-un articol în Financial Times Deutschland.

Guvernul elen a adoptat săptămâna trecută noi măsuri de austeritate, calificate drept "draconice" de presa internaţională, pentru a obţine următoarea tranşă, de 8 miliarde euro, din finanţarea externă de la UE şi FMI.

Fondul Monetar a avertizat recent că actuala criză a datoriilor de stat din zona euro riscă să genereze un deficit semnificativ de capital în sistemul bancar.

Economiştii citaţi vor ca băncile să poată preschimba obligaţiunile greceşti deţinute în titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiară pentru a garanta stabilitatea procesului de restructurare a datoriilor.

"Mai mult, acele bănci cu deţineri mari de obligaţiuni guvernamentale elene au nevoie de sprijin special. Este vorba mai ales de băncile greceşti", se spune în articolul din Financial Times Deutschland.

Acţiunile băncilor elene au căzut luni cu peste 6%, la minimul ultimilor 19 ani, după apariţia unor informaţii privind reducerea datoriilor Greciei la jumătate.

Consilierii economici independenţi ai guvernului germani, aşa-numiţii "înţelepţi" germani, au mai cerut recent reducerea datoriilor statului elen cu 50%.

"Este indispensabil să fie îmbunătăţită cooperarea din zona euro şi să fie dezvoltate posibilităţile de rupere a cercului vicios a crizelor bancare şi de credit, iar competitivitatea şi creşterea să fie garantate. Până atunci, trebuie să ne concentrăm pe stingerea incendiului cât mai urgent posibil", comentează economiştii.

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul elen George Papandreou vor discuta marţi seară, la Atena, progresul efectuat de Grecia privind implementarea reformelor convenite cu partenerii internaţionali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici