Elena Udrea: „Dacă Patriciu şi-ar plăti datoria la stat, nu am tăia pensiile mici“

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, susţine că Executivul nu ar fi nevoit să reducă pensiile mici dacă omul de afaceri Dinu Patriciu şi-ar plăti datoriile către statul român, în valoare de 600 de milioane de dolari.

22 afișări
Imaginea articolului Elena Udrea: „Dacă Patriciu şi-ar plăti datoria la stat, nu am tăia pensiile mici“

Elena Udrea: „Dacă Patriciu şi-ar plăti datoria la stat, nu am tăia pensiile mici“ (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Udrea a menţionat, într-o emisiune la B1 TV, că termenul pentru plata datoriei expiră toamna aceasta, dar KazMunaiGaz, care a achiziţionat de la Dinu Patriciu compania Rompetrol, nu îşi poate plăti datoria.

"Dacă domnul Dinu Patriciu, mentorul şi finanţatorul domnului Crin Antonescu (...), şi-ar plăti datoria către statul român, de 600 de milioane de dolari, nu ar mai trebui să tăiem pensiile mici", a spus Elena Udrea.

Pe de altă parte, Elena Udrea l-a criticat, în aceeaşi emisiune, pe preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care nu face altceva decât să critice în continuu măsurile Guvernului, însă nu vine niciodată cu o soluţie proprie, scrie "Gândul".

Udrea i-a cerut fostului preşedinte al PSD să îl retragă pe cumnatul său din funcţia de director al Eximbank, controlată de stat, precizând că statul, dacă îi reziliază contractul, trebuie să îi plătească 750.000 de euro, potrivit contractului, scrie cotidianul citat.

Conform sursei citate, Udrea a declarat că directorul Eximbank are un salariu de 20.000 de euro şi primeşte o primă anuală de concediu care valorează cât un salariu, primă de 1 iunie, de Crăciun, al treisprezecelea salariu şi îşi decontează toate cheltuielile.

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, în 13 mai, în cadrul unei dezbateri, că Guvernul ar trebui să aibă un dialog competent cu noii proprietari ai Rompetrol, pe tema datoriei de 600 milioane dolari pe care nu o pot plăti.

În 9 mai, omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, la PRO TV, că statul a câştigat "enorm" de pe urma transformării datoriilor Petromidia în obligaţiuni, în 2003, în schimb, când această datorie a fost considerată "exigibilă şi introdusă în buget de guvernanţi", s-a făcut "o mare greşeală".

"În afară de 260 de milioane de dolari dobânzi pe care le-a încasat pe parcursul acestor şapte ani de existenţă a acestor obligaţiuni, a mai încasat opt miliarde de dolari din taxele plătite de Petromidia, mai mult de jumătate din preţul litrului de benzină reprezentând taxelele şi impozite la stat. Aceste opt miliarde justifică soluţia care a fost dată atunci, nu de iertare de datorii, ci, dimpotrivă, de transformare a datoriilor istorice ale Petromidiei în obligaţiuni convertibile", a spus omul de afaceri, într-o emisiune a PRO TV, adăugând că "a fost o mare greşeală când această datorie a fost considerată exigibilă şi introdusă în buget de guvernanţi".

Grupul Rompetrol trebuie să ramburseze de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligţiuni de stat din anul 2003.

Rambursarea obligaţiunilor Rompetrol a fost luată deja în considerare ca sursă de venituri la buget în 2010 la nivelul datoriei totale de 2,4 miliarde lei (0,47% din PIB), dar Guvernul se aşteaptă ca suma care va fi încasată să se ridice la doar jumătate din restanţa scadentă în acest an, conform proiectului programului de convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, redactat în luna februarie 2010.

KazMunaiGaz, care controlează grupul Rompetrol, nu va putea plăti întreaga datorie către statul român, una dintre soluţii fiind restructurarea datoriei pe următorii trei-patru ani, a declarat directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev.

"Negociem cu Guvernul, înţelegem că pentru ei este important să primească banii. Nu vom putea plăti toată datoria fără suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una din posibilităţi este să restructurăm datoria pe 3-4 ani", a spus Grigoriev.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturiatate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici