Eoliene în Marea Neagră. Burduja: În 2032 vom putea avea primul megawatt de energie eoliană produsă în Marea Neagră

Senatul a adoptat în calitate de primă cameră sesizată Legea privind energia eoliană offshore. „În anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Naţional primul megawatt de energie eoliană produsă în Marea Neagră”, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

749 afișări
Imaginea articolului Eoliene în Marea Neagră. Burduja: În 2032 vom putea avea primul megawatt de energie eoliană produsă în Marea Neagră

Eoliene în Marea Neagră. Burduja: În 2032 vom putea avea primul megawatt de energie eoliană produsă în Marea Neagră

Senatul României a adoptat, marţi, în calitate de primă cameră sesizată, Legea privind energia eoliană offshore.

Conform legii adoptate de Senat, pentru operaţionalizarea investiţiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune şi activităţile de explorare, construcţie a centralelor electrice eoliene offshore şi exploatare a acestora.

Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ţinând cont de: potenţialul eolian al acestora, posibilităţile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum şi de restricţiile impuse de Planul de amenajare a spaţiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversităţii şi mediului înconjurător. În baza studiului, până la data de 30 iunie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore şi actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând apoi ca Ministerul Energiei să iniţieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.

„Suntem cu un pas mai aproape de crearea unui cadru legal coerent şi previzibil pentru producerea de energie eoliană offshore în ţărmul românesc al Mării Negre, un obiectiv principal pe care mi l-am asumat încă din prima zi la Ministerul Energiei. Prin producerea de energie eoliană offshore vom creşte independenţa sistemului energetic şi vom asigura o energie mai verde în casele românilor. Conform calendarului legii adoptate astăzi de Senatul României, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetici Naţional primul megawatt de energie eoliană produsă în Marea Neagră. (...) Sper ca până la 1 aprilie să vedem legea în Monitorul Oficial”, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici