Erste: O retragere de capital din România de către băncile elene ar avea consecinţe limitate

O retragere de fonduri din România de către băncile elene ar avea consecinţe economice limitate, întrucât competitorii ar fi dispuşi să acopere deficitul creat, în timp ce dependenţa economiei de creşterea creditării s-a redus considerabil, potivit unei analize a grupului austriac Erste.

161 afișări
Imaginea articolului Erste: O retragere de capital din România de către băncile elene ar avea consecinţe limitate

Erste: O retragere de capital din România de către băncile elene ar avea consecinţe limitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Leu s-a aflat recent sub presiune din cauza escaladării crizei din Grecia. Motivul pieţelor financiare a fost ponderea relativ mare a băncilor elene în sectorul bancar românesc, spre 20%.

"Chiar dacă băncile elene ar retrage bani din România, consecinţele pentru economie ar trebui să fie limitate. Faţă de 2009, când retragerea de capital de către toate băncile stârnea teamă, criza din Grecia ar afecta doar o parte a sectorului financiar. Competitorii ar fi acum bucuroşi să intervină, în timp ce avansul creditării este departe de nivelul de dinainte de 2009. Astfel, dependenţa economiei de creşterea creditării a fost redusă dramatic", se arată în raportul Erste.

Datoria publică a Greciei, estimată la 352 miliarde de euro în acest an, depăşeşte datoria cumulată a Cehiei, Slovaciei, Ungariei, României şi Croaţiei, de 240 miliarde de euro, chiar dacă cele cinci state au la un loc o populaţie de 52 milioane de persoane, de aproape cinci ori mai mult comparativ cu 11 milioane în Grecia. Pentru acest an, Erste esimează că datoria publică a României se va situa la 44 miliarde de euro.

Incertitudinile privind Grecia ar putea persista, dar Erste se aşteaptă ca pieţele financiare să accepte raţionamentul grupului austriac privind atenuarea temerilor în legătură cu România, care ar susţine o întărire a leului.

Erste anticipează un curs de 4,17 lei pe euro în acest an şi de 4 lei în 2012, faţă de 4,21 lei anul trecut.

Grupul austriac se aşteaptă la un avans economic de 2% pentru România în acest an, urmat de o accelerare la 3,9% în 2012, în timp ce creşterea producţiei industriale se va plasa la 4,5% în acest an şi la 3,8% anul următor.

Erste Bank controlează în România grupul BCR, care include în principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinţe, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCR Chişinău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici