Euro scade faţă de dolar şi se îndreaptă spre cel mai slab trimestru de la jumătatea lui 2010

Euro s-a depreciat vineri faţă de dolar şi se îndreaptă spre cel mai slab trimestru de la jumătatea lui 2010, în timp ce aurul a avut cea mai bună performanţă trimestrială din acest an, investitorii fiind speriaţi de lipsa unei soluţii credibile pentru criza datoriilor ţărilor din zona euro.

792 afișări
Imaginea articolului Euro scade faţă de dolar şi se îndreaptă spre cel mai slab trimestru de la jumătatea lui 2010

Euro scade faţă de dolar şi se îndreaptă spre cel mai slab trimestru de la jumătatea lui 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Temerile privind default-ul (încetare de plăţi) Greciei şi impactul asupra băncilor din Europa s-au amplificat în ultimele luni.

Combinate cu încetinirea economiei mondiale, aceste temeri au determinat investitorii să evite activele riscante, precum euro şi dolarul austrialian, şi să se refugieze în dolarul american şi aur.

Analiştii consideră că deprecierea euro ar putea continua, după ce datele sub aşteptări privind vânzările de retail din Germania au scos în evidenţă perspectivele economice nefavorabile din zona euro.

Investitorii cred totodată că majorarea fondului de stabilitate din zona euro este insuficientă să protejeze ţări mari precum Italia şi Spania, ca şi sectorul bancar european.

"Acest declin a fost determinat de o combinaţie între criza datoriilor suverane, încetinirea creşterii economice şi ineficienţa liderilor din Europa şi mă aştept ca tendinţa să se menţină în trimestrul patru", a declarat Omer Esiner, analişt şef la Commonwealth Foreign Exchange din Washington.

El a arătat că dacă nu vor avea loc surprize mai din partea liderilor europeni, o ţintă de 1,2-1,25 dolari pentru un euro este realistă.

Euro s-a depreciat vineri cu 1,1%, la 1,34415 dolari pe unitate şi se apropie de un minim al ultimelor opt luni, de 1,3360 dolari pe untiate atins luni.

Moneda europeană este pe cale să încheie trimestrul al treilea cu un declin de 7,3% şi de 6,5% în această lună, cea mai mare pierdere din ultimele zece luni.

La ora 15:49 GMT, aurul spot era tranzacţionat la New York în creştere cu 0,5%, la 1.621,59 dolari uncia.

Contractele futures cu livrare în decembrie au avansat cu 6,9 dolari, la 1.624,2 dolari uncia.

Preţul aurului se îndreaptă spre o creştere de 8% în acest trimestru, cel mai mare avans din acest an, din cauza temerilor legate de criza datoriilor din zona euro.

Cotaţia aurului este totuşi cu 15% sub un maxim de 1.920 dolari uncia atins la începutul lui septembrie şi ar putea încheia luna cu o scădere de 11%, cel mai amplu declin lunar din ultimii trei ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici