EXCLUSIV - Autoritatea Aeronautică Civilă a descoperit probleme în sistemul informatic al ROMATSA

Autoritatea Aeronautică Civilă a descoperit, în urma unui control cerut de ministrul Transporturilor, Iulian Matache, probleme la softul sistemului ROMATSA de afişare a datelor de supraveghere a traficului, solicitând încheierea unui contract cu producătorul acestuia pentru remedierea deficienţelor.

3518 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Autoritatea Aeronautică Civilă a descoperit probleme în sistemul informatic al ROMATSA

EXCLUSIV - Autoritatea Aeronautică Civilă a descoperit probleme în sistemul informatic al ROMATSA (Imagine: Cristian Matei/Mediafax Foto)

"A fost verificat modul de monitorizare a siguranţei serviciilor de navigaţie aeriană furnizate de ROMATSA. Au fost inventariate evenimentele de management trafic aerian, cele care au necesitat solicitări de intervenţie şi cele care au necesitat cercetare imediată locală sau investigarea ulterioară internă", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general interimar al ROMATSA, Fănică Cârnu.

Este vorba de softul de bază al regiei, care are peste 12 ani vechime şi este produs de italienii de la SELEX/Alenia.

"Autoritatea Aeronautică Civilă a făcut recomandări cu privire la remedierea unor deficienţe software şi urgentarea încheierii unui contract în acest sens. Softul este bun, însă încărcarea cu date suplimentare faţă de situaţia anterioară a condus la atingerea limitelor sale de complexitate provocând funcţionarea atipică a unor componente ale sistemului. În operaţiile curente pot să apară aceste situaţii exact cum pot apărea şi la un calculator obisnuit. Şi atunci un operator resetează sistemul sau aplică nişte modificări de configuraţie, dezinstalează aplicaţii sau mai instalează altele. Însă când apar nişte bug-uri în soft, acolo nu poate interveni decât producătorul care şi-a păstrat nişte drepturi de intervenţie. Pentru aceste tipuri de probleme s-a constatat că este necesar să urgentăm încheierea acelui contract", a spus şeful ROMATSA.

Potrivit acestuia, angajaţii regiei au suferit din cauza stresului foarte ridicat, dar nu s-a întâmplat nimic grav. "Problemele s-au rezolvat. Controlul a fost binevenit, noi trebuie să implementăm recomandările Autorităţii", menţionează Cârnu.

În plus, în timpul conflictului colectiv de muncă din august şi septembrie au apărut disfuncţii care au complicat managementul situaţiei din sala operaţională.

"Unele module ale sistemului ATM au ieşit din funcţiune şi, ca urmare, persoanele care au fost de serviciu în acea perioadă au fost supuse unui stres serios. A fost redusă capacitatea anumitor sectoare, tocmai pentru ca traficul să se desfăşoare în siguranţă. Toate aceste lucruri au crescut nivelul de tensiune existent pe timpul conflictului. Situaţia respectivă a făcut obiectul unor controale din partea Autorităţii Aeronautice Civile care s-au încheiat cu rapoarte către Ministerul Transporturilor", spune Cârnu.

De asemenea, referitor la pregătirea personalului tehnic pentru sistemele în funcţiune, Autoritatea Aeronautică Civilă a constatat că personalul este pregătit şi are certificările necesare pentru nivelul de intervenţii la care este calificat.

"S-a constatat că toate evenimentele de siguranţă ATM raportate şi legate de sistemele de categoria III au fost tratate conform procedurilor interne aplicabile, dar numărul acestor evenimente recomandă urgentarea demersurilor pentru încheierea contractului de mentenanţă a softului", a mai spus Fănică Cârnu.

ROMATSA - Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian are în prezent 1.500 de angajaţi, din care 600 sunt controlori de trafic aerian. Între 2.500 – 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici