Fed a redus prognoza de creştere economică a SUA în 2012; mai mult optimism pentru următorii doi ani

Rezerva Federală americană (Fed) a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economică a SUA în acest an, la 1,7-2%, de la 1,9-2,4%, cât anticipa în iunie, dar a ridicat prognozele pentru următorii doi ani, în timp ce aşteptările privind şomajul au rămas în mare parte aceleaşi.

207 afișări
Imaginea articolului Fed a redus prognoza de creştere economică a SUA în 2012; mai mult optimism pentru următorii doi ani

Sediul FED (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru anul următor, Fed anticipează acum o creştere a PIB de 2,5-3%, comparativ cu 2,2-2,8% în iunie, în timp ce pentru 2014 intervalul a fost extins la 3-3,8%, de la 3-3,5%, se arată într-un comunicat al băncii centrale americane.

Instituţia a păstrat estimarea privind şomajul în acest an la 8-8,2%, în timp ce pentru anul următor a redus intervalul de la 7,5%-8%, cât considera în iunie, la 7,6%-7,9%. Fed a revizuit mai puternic estimările pentru 2014, de la 7-7,7% la 6,7-7,3%.

Recuperarea economică a SUA a avut impact scăzut în privinţa reducerii şomajului, situat la 8,1% în august şi peste nivelul de 8% timp 43 de luni.

"Nu am înregistrat o creştere suficientă a numărului de locuri de muncă pentru a reduce rata şomajului, iar ceea ce trebuie să vedem în continuare este o îmbunătăţire mai accentuată", a declarat preşedintele Fed, Ben Bernanke, într-o conferinţă de presă organizată după şedinţa de politică monetară.

Fed va continua cu măsurile de stimulare economică până la atingerea acestui obiectiv, a adăugat el.

"Încercăm să pornim economia în direcţia potrivită, astfel încât să nu stagnăm la un nivel ridicat al şomajului", a spus Bernanke, citat de cotidianul Los Angeles Times.

Fed a anunţat că va începe vineri să cumpere obligaţiuni, urmând ca achiziţiile să totalizeze lunar 40 de miliarde de dolari. Instituţia nu a menţionat vreun termen limită pentru acest program.

În septembrie, aceste achiziţii, menite să stimuleze creşterea economiei americane, vor atinge 23 de miliarde de dolari. Achiziţiile Fed se vor concentra pe obligaţiuni garantate prin ipoteci.

Rezerva Federală lansează astfel a treia rundă de suplimentare a lichidităţilor din piaţă prin achiziţii de obligaţiuni, din cauza creşterii economice nemulţumitoare şi a ratei şomajului.

Pe lângă achiziţiile de obligaţiuni, Fed intenţionează să menţină dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero până la jumătatea lui 2015, prelungind perioada faţă de termenul anunţat iniţial, respectiv sfârşitul anului 2014.

Rezerva Federală a menţinut dobânda cheie aproape de nivelul zero din decembrie 2008.

"Dacă perspectivele pieţei muncii nu se vor îmbunătăţi substanţial, comitetul va continua să cumpere obligaţiuni garantate prin ipoteci, va face achiziţii suplimentare de active şi se va folosi şi de alte instrumente de politică monetară aflate la dispoziţie până va avea loc o ameliorare a acestor condiţii, în contextul stabilităţii preţurilor", se arată în comunicatul Fed publicat la finalul şedinţei de politică monetară.

În pofida dobânzii cheie aproape de nivelul zero în ultimii trei ani şi jumătate şi a achiziţiei de către Fed a unor active de 2.300 de miliarde de dolari, rata şomajului s-a menţinut peste 8% de la începutul lui 2009, în SUA existând 12,5 milioane de şomeri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici