FMI a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economiei mondiale

FMI a revizuit în urcare estimarea privind creşterea economiei mondiale în 2010, cu 0,3 puncte procentuale, la 4,2%, ca urmare a ritmului mai rapid de redresare, dar a avertizat în raportul World Economic Outlook că statele sunt vulnerabile la noi şocuri.

13 afișări
Imaginea articolului FMI a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economiei mondiale

FMI a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economiei mondiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru anul viitor, Fondul Monetar Internaţional a menţinut previziunea din ianuarie, referitoare la un avans de 4,3% al economiei mondiale.

"Incertitudinile privind perspectiva activităţilor economice rămân neobişnuit de ridicate", se arată în raport, care notează că riscurile, în special cele legate de datoriile statelor, se menţin.

Potrivit Fondului, "motivul principal de îngrijorare este că soluţiile de susţinere a economiilor au fost în mare parte epuizate, ceea ce face ca redresarea fragilă să fie expusă la noi şocuri".

Refacerea economiei mondiale este alimentată de statele emergente, unde avansul va fi de aproape trei pri mai mare decât în ţările dezvoltate.

FMI anticipează pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare o creştere de 6,3% în acest an şi 6,5% în 2011.

În economiile avansate, avansul va fi de numai 2,3% în 2010 şi 2,4% anul viitor.

Cel mai rapid ritm de dezvoltare va avea loc în China, de 10% în acest an şi 9,9% în 2011.

Creşteri rapide vor mai avea loc în Brazilia, India şi Indonezia.

În ţările bogate, raportul dintre datorii şi PIB se apropie de nivelul din perioada celui de-al doilea război mondial, iar FMI cere guvernelor să adopte urgent strategii credibile de corectare a situaţiei.

Ritmul redresării diferă de la ţară la ţară, Statele Unite având un start mai bun decât Europa şi Japonia, mai ales ca efect al măsurilor de stimulare.

Pentru Statele Unite, Fondul a îmbunătăţit prognoza de creştere din acest an la 2,3%, urmată de un avans de 2,4% în 2011.

Pentru Japonia este aşteptată în 2010 o creştere de 1,9%, în timp ce economia Rusiei va avansa cu 4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici