FMI recomandă băncilor europene să accelereze curăţarea bilanţurilor

Fondul Internaţional Monetar a recomandat miercuri statelor europene să intensifice eforturile de sprijinire a băncilor în procesul de curăţare a bilanţurilor, atenţionând că nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante a dus la încetinirea creditării, relatează MarketWatch.

119 afișări
Imaginea articolului FMI recomandă băncilor europene să accelereze curăţarea bilanţurilor

FMI recomandă băncilor europene să accelereze curăţarea bilanţurilor (Imagine: Shutterstock)

Potrivit raportului FMI asupra Stabilităţii Financiare Globale, nivelul creditelor neperformante din zona euro a depăşit 800 de miliarde de euro la finele anului trecut, dublu faţă de anul 2009.

Cele mai multe dintre împrumuturile neperformante sunt pe segmentul business, se arată în raport, iar curăţarea bilanţurilor băncilor ar conduce la o creştere a creditării cu aproape 8% în Spania, şi cu aproximativ 5% în Italia şi Franţa.

FMI recomandă autorităţilor de supraveghere să încurajeze băncile să constitue provizioane, să revizuiască în scădere valoarea activelor şi să creeze fonduri-tampon pentru a reduce pierderile.

Printre măsurile sugerate de FMI se numără înfiinţarea unei pieţe secundare pentru credite neperformante şi utilizarea unor companii din exterior pentru administrarea împrumuturilor care nu mai pot fi recuperate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici