FMI: România trebuie să acorde prioritate programului Fondului

România trebuie să acorde prioritate programului Fondului Monetar Internaţional (FMI), care urmăreşte printre altele protejarea persoanelor cu venituri reduse de impactul crizei mondiale, şi să evite încetinirea implementării reformelor, a declarat şeful Departamentului European al FMI, Marek Belka.

14 afișări
Imaginea articolului FMI: România trebuie să acorde prioritate programului Fondului

FMI: România trebuie să acorde prioritate programului Fondului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Paşii pentru asigurarea succesului programelor FMI diferă de la stat la stat. În unele ţări, printre care România şi Letonia, succesul implementării programelor şi evitarea unei oboseli în realizarea reformelor ar trebui să fie cele mai importante obiective", a afirmat Belka într-un discurs intitulat "Impactul crizei asupra noilor membri UE, rolul şi contribuţia FMI în criză".

În 2008 şi 2009, trei state membre ale UE, respectiv România, Ungaria şi Letonia, s-au confruntat cu probleme ale balanţei de plăţi atât de severe încât au avut nevoie de asistenţă financiară externă. În fiecare caz, ajutorul a fost acordat prin intermediul unor programe comune FMI şi UE, spune oficialul.

"Răspunsul FMI a fost rapid şi eficient şi a evitat apariţia unei crize majore a balanţei de plăţi în România, dar mai ales în Letonia. Niciunul dintre statele care au apelat la ajutorul Fondului nu riscă să fie afectat, pe termen scurt, de noi turbulenţe economice. Alte ţări, însă, rămân vulnerabile şi de aceea un al doilea val de programe FMI ar putea urma", a avertizat directorul FMI.

Instituţia financiară internaţională a acordat o atenţie deosebită dimensiunilor sociale ale programelor sale. Spre exemplu, strategia fiscală în cazul României, Ungariei şi Letoniei vizează protejarea populaţiei sărace sau cu venituri mici în faţa crizei mondiale.

Vulnerabilităţile din statele central şi est-europene s-au acumulat de-a lungul unei perioade mari de timp, însă a fost nevoie de o combinaţie neobişnuită de şocuri externe şi greşeli ale autorităţilor locale pentru a se declanşa criza, subliniază el. Intrările rapide de capital au creat slăbiciuni macroeconomice în majoritatea noilor membri ai Uniunii.

Vulnerabilităţile au fost mai pronunţate în ţările cu rate fixe de schimb valutar, care au avut la dispoziţie puţine instrumente pentru a reacţiona eficient. Autorităţile au greşit, printre altele, atunci când nu au acordat atenţie suficientă slăbiciunilor din sectorul financiar naţional sau când nu au răspuns la timp la problema fluxurilor de capital, a precizat Belka.

"În prezent, am ajuns la o răscruce, deoarece stabilizarea din statele afectate de criză trebuie să fie completată de suficiente reforme structurale pentru a se permite reluarea procesului de convergenţă, evitându-se totodată, riscurile anterioare", a mai spus el.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici