FMI: Viitorii candidaţi la intrarea în zona euro ar putea fi examinaţi mai dur din cauza crizei

Criza fiscală din Europa ar putea forţa zona euro să fie mai dură la examinarea viitorilor candidaţi care vor să se alăture uniunii monetare, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de Wall Street Journal.

226 afișări
Imaginea articolului FMI: Viitorii candidaţi la intrarea în zona euro ar putea fi examinaţi mai dur din cauza crizei

FMI: Viitorii candidaţi la intrarea în zona euro ar putea fi examinaţi mai dur din cauza crizei (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

În ultima evaluare a Letoniei, economiştii FMI au afirmat că statul baltic este pe drumul cel bun pentru a-şi îndeplini obiectivul de a adopta euro în 2014.

Intrarea în zona euro ar putea deveni mai dificilă din cauza crizei fiscale care a condus la ajutoare financiare externe pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia, au spus specialiştii Fondului. Aceştia au avertizat că Letonia ar putea fi "examinată intens" în "actuala situaţie".

"Problemele din zona euro ar putea conduce la o aplicare mai strictă a elementelor mai subiective din evaluarea convergenţei", potrivit FMI.

Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană sunt responsabile pentru evaluarea statelor care vor să se alăture uniunii monetare, aceastea fiind examinate după cinci criterii, care includ rata inflaţiei, deficit bugetar, dobânzi pe termen lung şi stabilitatea actualei monede naţionale.

În timp ce există obiective clare pentru aceste criterii, Comisia şi Banca Centrală Europeană trebuie convinse că statul candidat a întrunit aceste condiţii într-un mod sustenabil după ce devine membru al zonei euro.

Estonia a devenit al 17-lea stat membru al uniunii monetare în 2011. Dintre celelalte două state candidate, doar România a stabilit o dată fermă pentru intrarea în zona euro, respectiv 2015, notează Wall Street Journal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici