Băsescu: Menţinerea datei de adoptare a euro, importantă pentru disciplina financiară

Traian Băsescu a declarat, într-un interviu publicat de Financial Times în ediţia online de marţi, că menţinerea obiectivului de aderare la euro în 2015 este importantă pentru păstrarea disciplinei fiscale, însă a afirmat că România va analiza atent oportunitatea adoptării monedei europene în 2015.

320 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Menţinerea datei de adoptare a euro, importantă pentru disciplina financiară

Băsescu: Menţinerea datei de adoptare a euro, importantă pentru disciplina financiară

"Anul 2012 este un an electoral, când politicienii pot deveni extrem de generoşi" cu fondurile publice, a spus el, adăugând însă că "oamenii vor fi nevoiţi să plătească pentru această generozitate după alegeri".

"Menţinerea obiectivului de 2015 pentru euro generează disciplina necesară", a afirmat Băsescu, potrivit textului interviului publicat în ediţia online a cotidianului Financial Times.

El a afirmat însă că România va analiza cu atenţie oportunitatea aderării în 2015, chiar şi în condiţiile îndeplinirii criteriilor de convergenţă de la Maastricht. "Este relativ uşor să îndeplineşti obiectivele de deficit bugetar şi obiectivele de inflaţie", a spus el, adăugând însă că este necesară şi evaluarea competitivităţii economiei naţionale.

Băsescu a apărat şi măsurile dure de austeritate adoptate în ultimii doi ani, inclusiv reducerea cu 25 la sută a salariilor şi creşterea cu 5 la sută a TVA. Măsurile au afectat semnificativ popularitatea preşedintelui şi a guvernului, care a supravieţuit după cinci moţiuni de neîncredere, însă pieţele au salutat decizia României de a-şi controla finanţele, comentează Financial Times.

"Uneori, politicienii trebuie să plătească preţul atunci când oamenilor nu le plac măsurile", a spus Băsescu. "În cazul în care creşterea va începe să devină consistentă, probabil că partidul de guvernământ va fi salvat" la alegerile de anul viitor", a adăugat el. "În caz contrar, nu", a spus preşedintele român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici