Fondul Proprietatea a epuizat banii destinaţi răscumpărării de acţiuni

Fondul Proprietatea (FP) a utilizat aproape integral fondurile pe care le-a avut la dispoziţie pentru programul de răscumpărare de acţiuni proprii, achiziţionând joi şi vineri 0,1% din titluri, cu 6,34 milioane lei.

316 afișări
Imaginea articolului Fondul Proprietatea a epuizat banii destinaţi răscumpărării de acţiuni

Fondul Proprietatea (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Anterior tranzacţiilor de la finele săptămânii trecute, administratorul Fondului Franklin Templeton dispunea de circa 6,62 milioane lei pentru programul de răscumpărare de acţiuni FP.

Astfel, Templeton mai are aproximatv 280.000 de lei pentru acest tip de tranzacţii.

La începutul programului, Fondul avea 120,3 milioane lei, cu care a susţinut preţul acţiunilor astfel încât acesta să nu scadă accelerat.

De la listarea la BVB, la 25 ianuarie, acţiunile FP au scăzut cu 33%, de la 0,6495 lei la 0,4311 lei, la finalul sesiunii de luni.

Fondul a început să răscumpere acţiuni în a doua săptămână din luna mai, iar până în prezent a ajuns să deţină peste 1,62% din acţiunile proprii. De când a rămas cu mai puţini bani disponibili, Fondul a rărit achiziţiile şi a intrat la cumpărare doar în şedinţele în care preţurile erau în scădere mai accelerată.

De când a început programul de răscumpărare, cotaţia titlurilor FP a scăzut pe bursă cu 19%, de la 0,535 lei.

Operaţiunile de răscumpărare sunt intermediate de casa de brokeraj Wood&Company Financial Services.

La începutul lunii iulie, Franklin Templeton, administratorul Fondului, a anunţat că recomandă acţionarilor listarea secundară a Fondului la Bursa din Varşovia, în primul trimestru al anului 2012, prin vânzarea a maxim 10% din acţiuni, pentru a creşte vizibilitatea FP pentru investitorii străini precum şi lichiditatea.

Franklin Templeton nu a precizat de unde vor proveni acţiunile respective, însă în luna aprilie Greg Konieczny, manager de fond la FP, spunea că pentru o listare pe altă bursă ar putea propune acţionarilor utilizarea titlurilor răscumpărate. În prezent, programul de răscumpărare prevede ca la final acţiunile proprii aflate în portofoliul FP să fie anulate.

Preţul acţiunilor Fondului a scăzut în şedinţa bursieră de luni cu 2,02%, la 0,4311 lei. Calculată la această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 5,939 miliarde lei (1,374 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici