Francul elveţian a trecut pragul de 4 lei şi marchează un nou maxim istoric al referinţei BNR

Francul elveţian a depăşit pragul de 4 lei, referinţa publicată de BNR, de 4,0221 lei/franc elveţian, fiind cu 10 bani peste cursul de schimb valabil luni şi marcând un nou maxim istoric, pe fondul deprecierii leului în raport cu euro şi al aprecierii monedei elveţiene faţă de cea europeană.

1152 afișări
Imaginea articolului Francul elveţian a trecut pragul de 4 lei şi marchează un nou maxim istoric al referinţei BNR

Francul elveţian a trecut pragul de 4 lei şi marchează un nou maxim istoric al referinţei BNR (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Leul s-a depreciat în acest an cu 17,56% faţă de moneda elveţiană, iar comparativ cu nivelul de la începutul anului 2010, moneda naţională înregistrează o pierdere de 41,5%. Francul era cotat în prima zi a anului 2009 la 2,6745 lei, iar faţă de această rată de schimb deprecierea depăşeşte 50%.

Înaintea declanşării crizei financiare, din septembrie 2008, francul se tranzacţiona pe piaţa românească în jurul a 2,2 lei/unitate, iar deprecierea în raport cu acea referinţă se ridică la peste 80%.

BNR a publicat publicat marţi o referinţă de 4,2670 lei/euro, în creştere cu 2,2 bani faţă de rata de schimb afişată luni, de 4,2442 lei/euro.

Leul a pierdut teren şi în raport cu dolarul, care a urcat de la 2,9768 lei la 2,9892 lei/unitate, referinţe BNR.

Pe piaţa interbancară, cotaţiile au atins un maxim al zilei de 4,2750 lei/euro, pe volume ridicate de transfer, dar ulterior au revenit sub 4,27 lei/euro, pe fondul unor ordine mai reduse pentru cumpărarea de valută.

În jurul orei 13:30, schimburile se perfectau la 4,2635 - 4,2670 lei/euro.

Valutele din regiune au coborât treptat, iar la jumătatea zilei afişau scăderi de până la 0,8% în raport cu euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici