Francul elveţian este supraevaluat în raport cu euro cu 39%

Francul elveţian este supraevaluat în raport cu euro cu 39%, pe baza parităţii de cumpărare calculată de Organizaţia Economică de Cooperare şi Dezvoltare (OECD), informează Ziarul Financiar.

455 afișări
Imaginea articolului Francul elveţian este supraevaluat în raport cu euro cu 39%

Francul elveţian este supraevaluat în raport cu euro cu 39% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă datele OECD sunt corecte, atunci francul elveţian ar trebui să fie cotat la Bucureşti la 2,3179 lei. În acest moment, pe pieţele internaţionale un euro este egal 1,12 franci elveţieni. La Bucureşti euro a fost cotat marţi la 4,2706 lei, iar un franc elveţian la 3,7993.

Calculul OECD este doar unul statistic, neavând relevanţă pe pieţele de tranzacţionare.

Aprecierea francului elveţian dă dureri de cap întregii Elveţii, care se chinuie de mai bine de jumătate de ani să-şi deprecieze moneda. Francul elveţian a crescut puternic din 2008 încoace, pentru că investitorii îşi trimit banii în Elveţia.

Conform unui articol publicat în Bloomberg, autorităţile elveţiene examinează mai multe opţiuni de a stopa aprecierea francului, care începe să afecteze din ce în ce mai mult economia lor naţională şi roade din câştigurile companiilor elveţiene.

"Francul este catastrofal de supraevaluat", a spus miliardarul elveţian Christoph Blocher, care a fost şi ministru al justiţiei în ţara cantoanelor.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici