Franţa cere grupului Orange să caute alianţe la nivel european

Statul francez a cerut grupului Orange, la care controlează 27% din acţiuni, să caute alianţe la nivel european şi va încuraja fuziuni şi achiziţii în rândul operatorilor telecom din Franţa, a declarat ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, citat de Bloomberg.

139 afișări
Imaginea articolului Franţa cere grupului Orange să caute alianţe la nivel european

Franţa cere grupului Orange să caute alianţe la nivel european (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consolidarea este o necesitate în Franţa şi în Europa, iar noi vom lucra activ să o încurajăm", a declarat Montebourg în faţa comisiilor pentru economie şi finanţe ale Adunării Naţionale, în cadrul unei întâlniri la care a fost discutată preluarea companiei SFR, al doilea mare operator din Franţa, de către grupul Altice.

Vivendi a convenit vânzarea SFR către Altice, cu sediul în Luxemburg, într-o tranzacţie evaluată la peste 17 miliarde euro, respingând o ofertă de la compania Bouygues, sprijinită în negocieri de guvernul de la Paris.

Montebourg a afirmat că vânzarea SFR ridică semne de întrebare privind viitorul Bouygues şi Iliad, un alt operator telecom din Franţa. O fuziune între aceste companii nu este planificată pentru moment, dar această situaţie se poate schimba, a spus el.

Franţa va sprijin consolidarea din sectorul telecom şi în afara graniţelor sale, a spus Montebourg.

Grupului Orange, la care guvernul controlează 27% din acţiuni, i s-a cerut să includă în strategia sa alianţe la nivel european, pentru a ajuta la consolidarea sectorului în afara Franţei, a afirmat el.

Directorul general al Orange, Stephane Richard, care a primit în martie un al doilea mandat la conducerea grupului, a afirmat repetat că industria telecom din Europa are nevoie de consolidare.

Alte companii europene importante au exprimat poziţii similare. Fostul director general al Deutsche Telekom Rene Obermann a declarat în noiembrie că este necesară o consolidare a operatorilor de telefonie din Europa, dacă aceştia vor să reziste concurenţei internaţionale.

Orange nu discută cu Deutsche Telekom referitor la o posibilă fuziune, a declarat în decembrie, într-un interviu, şeful grupului francez.

Comisarul european pentru Agenda Digitală a UE, Neelie Kroes, a încercat să sprijine reducerea fragmentării în industria telecom, cerând schimbări ale reglementărilor, inclusiv eliminarea tarifelor de roaming.

Companiile de telecomunicaţii cer relaxarea reglementărilor antitrust, astfel încât să fie permise mai multe fuziuni şi achiziţii în regiune, dar se opun propunerilor comisarului Kroes, argumentând că eliminarea veniturilor obţinute din roaming este o povară pentru companii, afectate de scăderea tarifelor şi criza economică.

Orange cooperează cu Deutsche Telekom în domeniul achiziţiilor şi utilizării reţelelor, pe unele pieţe. Grupul german şi Orange deţin împreună şi operatorul wireless EE, din Marea Britanie.

Orange este liderul pieţei româneşti de telefonie mobilă, după numărul de clienţi şi cifra de afaceri.

Principalii concurenţi ai companiei sunt Vodafone (Marea Britanie) şi Cosmote, parte a grupului elen OTE, controlat de Deutsche Telekom şi care mai deţine în România compania Romtelecom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici