Franţa vrea garanţii din partea Greciei că va respecta ţintele de deficit convenite

Franţa va cere Greciei garanţii că va respecta ţintele de deficit impuse drept condiţii pentru un plan de ajutor extern suplimentar, miercuri, într-o teleconferinţă la care va participa şi cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat un purtător de cuvânt al executivului francez.

152 afișări
Imaginea articolului Franţa vrea garanţii din partea Greciei că va respecta ţintele de deficit convenite

Franţa vrea garanţii din partea Greciei că va respecta ţintele de deficit convenite (Imagine: Shutterstock)

Autorităţile franceze nu vor face niciun anunţ şi nici nu vor informa jurnaliştii după teleconferinţa de la 16 GMT (19:00 ora României) dintre preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi premierul Greciei, George Papandreou. Subiectul discuţiilor va fi situaţia statului elen şi criza din zona euro, a spus purtătorul de cuvânt.

Marile economii din zona euro au tot mai puţină răbdare în privinţa eşecului Greciei de a îndeplini ţintele de reformă fiscală şi structurală stabilite prin programul de ajutor extern de la UE şi FMI, în contextul impactului asupra pieţelor financiare al informaţiilor că statul elen ar putea intra în încetare de plăţi sau ar putea părăsi zona euro.

"Pe de o parte există angajamentul creditorilor, care trebuie finalizat, dar şi cel al guvernului şi parlamentului de la Atena de a adopta o serie de măsuri. Acesta este subiectul discuţiilor de astăzi (miercuri, n.r.)", a spus purtătorul de cuvânt.

Parlamentele din zona euro nu au finalizat, încă, adoptarea de amendamente bugetare necesare pentru pachetul suplimentar de ajutor extern pentru Grecia, anunţat în iulie.

"Planul a fost validat de FMI. Este un plan credibil pentru a pune Grecia din nou pe o cale sustenabilă. Vrem garanţii că planul de recuperare va fi pus în aplicare", a adăugat reprezentantul Executivului francez.

Liderii politici europeni au avertizat că vor bloca a şasea tranşă de ajutor financiar pentru Grecia, din cauza derapajelor fiscale, însă Sarkozy a reafirmat, într-o şedinţă de guvern, determinarea sa şi a cancelarului Merkel de a salva Grecia.

"A reiterat soliditatea parteneriatului franco-german în apărarea zonei euro. Preşedintele şi premierul Franţei au reafirmat determinarea de a face tot posibilul pentru a salva Grecia", a spus purtătorul de cuvânt.

Contracţia economiei Greciei este estimată la peste 5% pentru acest an, în timp ce şomajul a trecut peste 16%. Dificultăţile economice şi politice tot mai mari ale Greciei, împreună cu eşecurile repetate de a respecta obiectivele bugetare stabilite cu UE şi FMI ridică îndoieli în privinţa economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici