Gazprom a redus cu 15% preţul gazelor livrate Greciei

Gazprom a redus cu 15% preţul gazelor livrate Greciei, pe o perioadă de 10 ani, iar măsura va fi aplicată retroactiv, din iulie 2013, astfel încât consumatorii vor primi diferenţa înapoi, potrivit Ministerului elen al Mediului şi Energiei, relatează Kathimerini.

113 afișări
Imaginea articolului Gazprom a redus cu 15% preţul gazelor livrate Greciei

Gazprom a redus cu 15% preţul gazelor livrate Greciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul a fost convenit în urma intervenţiilor personale ale premierului elen Antonis Samaras şi preşedintelui rus Vladimir Putin.

Comunicatul ministerului elen nu dezvăluie tariful convenit de cele două părţi, dar surse apropiate situaţiei au declarat că acesta a fost stabilit la 395 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, faţă de preţul de 460 de dolari, din ultimul trimestru al anului 2013.

Noul tarif apropie Grecia de tariful mediu din ţările Uniunii Europene şi este printre cele mai scăzute din regiune.

Ministerul a cerut deja conducerii companiei naţionale de gaze DEPA să modifice tarifele aplicate clienţilor, de la 1 aprilie, şi să returneze 15% din sumele încasate din iulie anul trecut care s-ar ridica, potrivit surselor, până la 70 de milioane de euro.

Consumatorii industriali şi producătorii de electricitate vor încasa discountul direct de la DEPA, în timp ce consumatorii casnici şi firmele mici vor primi banii de la companiile furnizoare din Atena, Salonic şi Tesalia.

Acordul final urmează să fie semnat la jumătatea lunii martie, după ce va fi aprobat de conducerile DEPA şi Gazprom.

Discount-ul de 15% pentru gazele ruseşti, combinat cu reducerea de preţ obţinută pentru importurile din Algeria şi preţul aşteptat din partea companiei turce Botas, în urma unui proces de arbitraj, formează un portofoliu competitiv pentru DEPA.

Există însă şi critici potrivit cărora Grecia ar trebuit să obţină un discount mai mare şi o o perioadă de retroactivitate mai lungă, din ianuarie 2013, aşa cum au reuşit alte state cu doi ani în urmă, notează Kathimerini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici