Germania cere Europei să menţină presiunile asupra Greciei

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, consideră că Europa ar trebui să menţină presiunile asupra Greciei, pentru a determina statul să-şi respecte angajamentele privind austeritatea, şi neagă că soluţionarea crizei datoriilor de stat ar fi întârziată de alegerile din Germania.

283 afișări
Imaginea articolului Germania cere Europei să menţină presiunile asupra Greciei

Germania cere Europei să menţină presiunile asupra Greciei (Imagine: Shutterstock)

Miniştrii Finanţelor din zona euro au aprobat săptămâna trecută o nouă tranşă, de 2,5 miliarde euro, din programul de împrumuturi contractat de Grecia, asigurând astfel finanţarea guvernului elen până la alegerile generale din Germania, programate pentru 22 septembrie.

Progresele Greciei vor continua să fie monitorizate în condiţii normale.

"Presiunea rămâne, nu are nicio legătură cu programul electoral. Sunt departe de a fi trecut hopul", a comentat Schaeuble la postul de radio Deutschlandfunk, preluat de Bloomberg.

Cancelarul german Angela Merkel încearcă să obţină, în septembrie, cel de-al treilea mandat la conducerea guvernului elen, pe fondul nemulţumirii germanilor privind sumele uriaşe mobilizate de Berlin în sprijinul statelor din zona euro aflate în dificultate.

Principalul adversar al lui Merkel este social-democratul Peer Steinbrueck, fost ministru al Finanţelor în timpul primului mandat al actualului cancelar (2005-2009).

Coaliţia de centru-dreapta a cancelarului Merkel conduce în sondaje cu o marjă de aproximativ 15 puncte procentuale.

Alegerile din Germania au influenţat politica anti-criză a zonei euro, după ce Merkel a promis germanilor că guvernul nu va renunţa la nicio creanţă rezultată din împrumuturile acordate Greciei în ultimii trei ani.

Schaeuble a respins, într-un interviu acordat Bild am Sonntag, posibilitatea unei noi restructurări a datoriei publice a Greciei, însă a dat asigurări că partenerii din zona euro vor continua să sprijine statul.

"Grecia va fi sprijinită cu siguranţă şi dincolo de anul 2014, aşa cum va fi necesar, atât timp cât îşi va respecta obligaţiile", a afirmat oficialul german.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici