Germania nu intenţionează să se conformeze cerinţei NATO de alocare a 2% pentru apărare

Guvernul Germaniei a retras din proiectul bugetar o clauză privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare în fiecare an, refuzând să se conformeze cerinţelor Alianţei Nord-Atlantice, afirmă surse politice de la Berlin.

324 afișări
Imaginea articolului Germania nu intenţionează să se conformeze cerinţei NATO de alocare a 2% pentru apărare

Germania nu intenţionează să se conformeze cerinţei NATO de alocare a 2% pentru apărare

Clauza privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare a fost eliminată brusc, miercuri, din proiectul legii bugetului finanţelor publice, au declarat oficiali de la Berlin, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters.

În acest context, Guvernul Germaniei ar urma să menţină obiectivul de atingere a ţintei de 2% din PIB pentru apărare într-un termen de cinci ani.

La nivel oficial, Guvernul de la Berlin nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Alianţa Nord-Atlantică insistă de mulţi ani, la solicitarea SUA, ca fiecare stat membru să aloce 2% din PIB pentru cheltuieli în materie de apărare.

Guvernul Angela Merkel respingea această condiţie, dar cancelarul Olaf Scholz acceptase ideea pe 27 februarie 2022, la doar câteva zile după lansarea invaziei militare ruse în Ucraina.

Luni, deputatul german Wiebke Esdar, preşedintele Consiliului special din Bundestag care gestionează un buget militar special de 100 de miliarde de euro, a respins ideea alocării în mod constant a 2% din PIB pentru apărare. "Eu nu văd nicio necesitate de a aloca prin lege 2% din PIB pentru apărare când noi avem o reglementare foarte bună pe o perioadă de cinci ani", a afirmat Wiebke Esdar, membru al Partidului Social-Democrat (SPD), citat de postul RND şi de site-ul Finanzen.net.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
germania,
nato,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici