Germania vrea să impună o disciplină bugetară "de fier" în Uniunea Europeană

Germania vrea să impună o disciplină bugetară "de fier" în Uniunea Europeană (UE), incluzând sancţiuni suplimentare sau chiar excluderea din uniunea monetară, după ce a acceptat să plătească pentru susţinerea statelor din zona euro aflate în dificultate financiară, potrivit unei analize.

29 afișări
Imaginea articolului Germania vrea să impună o disciplină bugetară "de fier" în Uniunea Europeană

Germania vrea să impună o disciplină bugetară "de fier" în Uniunea Europeană (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Dezbaterea va fi lansată oficial vineri la Bruxelles în timpul unei întâlniri a miniştrilor de Finanţe din UE.

Toate statele europene s-au declarat, în principiu, de acord cu întărirea Pactului de Stabilitate şi Creştere, care prevede reducerea deficitelor bugetare.

Germania va propune vineri blocarea anumitor fonduri europene pentru ţările care nu-şi limitează deficitul, măsura fiind deja luată în calcul şi de Comisia Europeană.

"Membrii zonei euro care nu urmează procedurile de reducere a deficitelor, ar trebui privaţi temporar de plata fondurilor europene", se arată într-un document al Ministerului de Finanţe german obţinut de AFP.

Germania vrea să meargă mai departe prin a cere suspendarea pentru cel puţin un an a drepturilor de vot în deciziile luate la nivelul UE pentru statele cu cele mai mari deficite din UE.

În plus, programele de stabilitate ale statelor cu deficite peste limita de 3% acceptată în UE ar urma să fie revizuite de Banca Centrală Europeană sau de "o serie de institute independente de cercetare", se arată în document.

Berlinul va propune celorlalţi membri să-i urmeze exemplul prin specificarea în constituţie a unui termen pentru reducerea deficitului.

Guvernul german vizează şi o procedură pentru falimentul statelor cu datorii foarte mari. Chiar dacă nu este fost precizat clar, statele în chestiune nu vor avea altă opţiune decât să părăsească zona euro.

Mai multe ţări UE, inclusiv Franţa, dar şi Comisia Europeană, au rezerve serioase împotriva acestei opţiuni foarte radicale.

Pentru a implementa propunerile Germaniei, ar fi nevoie de schimbarea tratatului aflat la baza UE, mai ales în cazul drepturilor de vot, lucru de care ţările membre şi Comisia nu vor să audă după parcursul greoi al ratificării Tratatului de la Lisabona.

Totodată, Franţa refuză ca atenţia să fie concentrată în exclusivitate pe deficite, considerând că este necesară şi examinarea competitivităţii statelor. Aceasta este o modalitate de a critica modelul economic german bazat pe exporturile masive în alte state din UE, notează AFP.

Parisul doreşte ca Berlinul să contribuie la creşterea economică a celorlalte state europene prin stimularea cererii interne, în timp ce guvernul German consideră aceste cereri drept o perdea de fum pentru disimularea problemelor reale.

Ministrul de Interne, Thomas de Maizière, un apropiat al cancelarului Merkel, a recunoscut, miercuri, că gestionarea dificilă a zonei euro a pus presiune pe relaţiile franco-germane, situaţie ilustrată şi de criticile Franţei după decizia unilaterală a Germaniei de a interzice vânzările în lipsă.

În plus, Franţa este dispusă la măsuri rapide pentru a rezolva problemele financiare din zona euro, în timp ce Germania preferă să impună condiţii stricte în schimbul împrumuturilor de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici