Prima pagină » Economic » Lovitură pe piața bursieră: AstraZeneca ia în considerare mutarea de la bursa londoneză, unde este cea mai importantă companie, la cea newyorkeză

Lovitură pe piața bursieră: AstraZeneca ia în considerare mutarea de la bursa londoneză, unde este cea mai importantă companie, la cea newyorkeză

Compania acuză guvernul britanic de lipsă de sprijin și se plânge de climatul investițional extrem de slab din Marea Britanie
Lovitură pe piața bursieră: AstraZeneca ia în considerare mutarea de la bursa londoneză, unde este cea mai importantă companie, la cea newyorkeză
Luiza Moldovan
01 iul. 2025, 21:18, Economic

Cea mai valoroasă companie listată la bursa londoneză, AstraZeneca, ia în considerare mutarea în Statele Unite, relatează The Times.

Pentru piața bursieră britanică, unde AstraZeneca are o capitalizare bursieră de aproximativ 156 de miliarde de lire sterline (peste 210 miliarde USD), o astfel de mutare ar fi o lovitură puternică, mai ales că bursa a pierdut recent mai multe companii importante prin delistare și a ratat câteva oferte publice inițiale semnificative.

În spatele ușilor închise, președintele companiei, Pascal Soriot, se gândește inclusiv la mutarea sediului central, care, acum, este în Cambridge

De asemenea, o astfel de decizie ar putea fi în acord cu dorințele lui Trump de a atrage investiții în Statele Unite, în pofida politicii sale comerciale care a creat incertitudine pentru companiile din toată lumea (să ne amintim că președintele Donald Trump a amenințat cu impunerea unor tarife vamale de 25% pentru importurile farmaceutice).

Publicația americană mai amintește și faptul că directorul general al AstraZeeneca, Pascal Soriot, și-a exprimat în mod repetat, în discuții private, dorința de a muta listarea companiei și ar fi discutat inclusiv relocarea sediului central, care, acum, este în Cambridge.

Pentru AstraZeneca, SUA este cea mai mare piață de desfacere

Reprezentanții AstraZeneca (a cărei valoare de piață este de aprox. 156 de miliarde de lire sterline – 213 mld de dolari) au refuzat să comenteze.

Compania este nemulțumită de ani de zile de climatul investițional din Marea Britanie.

În ianuarie a renunțat la planul său de a investi o fabrică de vaccinuri din nordul Angliei, invocând faptul că nu are sprijin guvernamental.

În același timp, compania și-a consolidat legăturile cu Statele Unite, atât prin investiții în producția locală, cât și prin relații mai apropiate cu investitorii și autoritățile americane.

Dacă s-ar muta în SUA, AstraZeneca ar investi, până la sfârșitul anului 2026, 3,5 mld de dolari în producția internă.

Compania a revenit, de altfel, principala organizație de lobby a industriei farmaceutice din SUA, după o pauză de aproximativ doi ani.

De altfel, Statele Unite reprezintă și cea mai mare piață de desfacere a AstraZeneca, generând aproximativ 42% din veniturile companiei în primul trimestru al acestui an.

Pascal Soriot s-ar putea lovi de opoziție din interiorul Consiliului de Administrație

Dacă Pascal Soriot va vrea să-și ducă mai departe planul, comentează The Times, ar putea întâmpina opoziție din partea unor membri ai consiliului de administrație și a guvernului britanic, mai ales că autoritățile britanice nu au fost informate de această mutare.

Ultimele tranzacții ale acțiunilor AstraZeneca la bursa din Londra au indicat o creștere de 2,8%.

AstraZeneca este specializată în cercetarea, dezvoltarea și comercializarea de medicamente inovatoare în mai multe arii terapeutice: oncologie, boli cardiovasculare, vaccinuri, boli respiratorii și imunologie.

A fost fondată în 1999, prin fuziunea companiei suedeze Astra AB cu britanica Zeneca Group și are sediul la Cambridge.

Cu operațiuni în peste 100 de țări și centre de cercetare în Marea Britanie, Statele Unite, Suedia și China, AstraZeneca este una dintre cele mai importante companii farmaceutice din lume.