Gheţea: Băncile trebuie să plătească factura crizei şi îşi asumă o profitabilitate mai redusă

Băncile trebuie să plătească factura crizei şi sunt printre puţinii agenţi economici din România care au înţeles că nu se mai pot obţine profituri ca în perioada dinainte de criză, fiind dispuse să-şi asume o profitabilitate mai redusă şi în viitor, a declarat preşedintele ARB, Radu Gheţea.

58 afișări
Imaginea articolului Gheţea: Băncile trebuie să plătească factura crizei şi îşi asumă o profitabilitate mai redusă

Gheţea: Băncile trebuie să plătească factura crizei şi îşi asumă o profitabilitate mai redusă (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Trebuie să plătim factura crizei. Aţi văzut că profiturile băncilor sunt din ce în ce mai aproape de realitatea economică din România şi din lume. Cred că sistemul bancar este printre puţinele sectoare din România care a înţeles că nu se mai pot obţine profituri ca în perioada dinainte de criză. Marjele se reduc, dobânzile se reduc, cred că asta arată clar că suntem dispuşi ca, pe lângă plata facturii, să ne asumăm şi o profitabilitate mai redusă şi după ce se termină această plată a facturii", a spus Gheţea, în cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) a menţionat că au apărut deja mai multe anunţuri privind reducerea dobânzilor şi a marjelor băncilor.

"Suntem într-o nouă etapă, nimeni nu mai trebuie să se gândească la câştiguri asemănătoare cu cele din anii 2006-2007. Cine a înţeles acest lucru va putea să îşi dezvolte activitatea corespunzător în noile condiţii, cine nu a înţeles se va lamenta că nu mai poate să facă activtate ca înainte. Da, nu se mai poate face activitatea ca înainte, trebuie să ne mulţumim toţi cu profituri mai mici, inclusiv băncile", a continuat Gheţea.

Întrebat ce rămâne în bilanţul băncilor după doi ani de criză, Gheţea a spus că "dorinţa băncilor ar fi să rămână cu activele bune, să scape de activele rele".

El a menţionat că băncile vor să reducă activele "rele" deţinute prin încasarea datoriilor, dar din păcate piaţa nu este favorabilă pentru această situaţie.

"Alteori băncile vând activele rele la preţuri mici, fie la o firmă din grup fie la o companie terţă, care se ocupă de cumpărarea activelor slabe, binenţeles la un discount foarte important. (...) Faptul că băncile vând cu discount activele rele înseamnă că sunt dispuse şi trebuie să plătească ceea ce numesc factura crizei, şi acest lucru se va petrece în opinia mea mult timp de acum încolo. Este un fapt real că băncile trebuie să îşi asume acele credite care nu s-au întors la timp", a mai spus Gheţea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al CEC Bank.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici