Gitenstein: Soluţia pentru România este dezvoltarea pieţei de capital, nu creşterea impozitelor

România trebuie să facă eforturi în direcţia dezvoltării pieţei de capital, aceasta fiind soluţia redresării, iar nu creşterea impozitelor, a declarat, vineri, fostul ambasador SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, prezent la cea de-a doua ediţie a Bucharest Forum.

393 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Soluţia pentru România este dezvoltarea pieţei de capital, nu creşterea impozitelor

Gitenstein: Soluţia pentru România este dezvoltarea pieţei de capital, nu creşterea impozitelor

La începutul intervenţiei sale, fostul diplomat şi-a amintit de cei "peste trei ani minunaţi" petrecuţi în România şi a mărturisit că este în continuare optimist în legătură cu viitorul acestei ţări, deşi simte aceeaşi frustrare, de pe vremea când era la Bucureşti în calitate oficială.

"Când am venit aici, în august 2009, România tocmai avusese cea mai mare creştere economică din Europa, în jur de 7%, pentru ca apoi să înregistreze o recesiune la fel de mare. Această recesiunea a dus şi la dispariţia multor investiţii, astfel că situaţia a fost dramatică. (...) În pofida acestor lucruri, sunt în continuare optimist în ceea ce priveşte România, dar şi frustat, aşa cum m-am simţit şi în perioada în care am fost ambasador al SUA la Bucureşti. Uneori am avut senzaţia că România este cel mai mare duşman al ei, atunci când vine vorba de mentalitate şi de capacitatea de a atrage investitori străini. E o problemă despre care voi continua să vorbesc", a declarat Mark Gitenstein.

Una dintre nemulţumirile sale vizează lipsa de măsuri în ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii energetice, în pofida potenţialului existent. "România este binecuvântată cu cele mai bune resurse energetice din regiune şi totuşi toţi experţii spun că România are nevoie de 10 miliarde de dolari investiţii pentru a putea moderniza şi dezvolta aceste active energetice", a precizat fostul diplomat, adăugând că România ar putea deveni, din nou, "un hub energetic al Europei, aşa cum a fost în anii '30-'40.

"Poate nu ştiţi, dar România a fost, după SUA, unul dintre cei mai inovativi producători de energie. A avut a doua rafinărie din lume şi experţii în domeniu mi-au spus că, dacă vă veţi duce acum în California, veţi găsi încă tehnologie românească în anumite zone petroliere. Lucru valabil şi în alte părţi ale lumii", a subliniat Gitenstein.

Fostul ambasador a făcut referire şi la faptul că România are extrem de multe ferme eoliene, dar transportul energiei produse este complicat, din cauza reţelelor "învechite". Totodată, el a punctat problemele din domeniul bancar şi incapacitatea de a absorbi fondurile europene în valoare de 20 de miliarde de euro. "Prin urmare, alternativa (redresării) nu va veni din creşterea impozitelor, ci din dezvoltarea pieţelor de capital", a conchis Mark Gitenstein.

În opinia sa, România trebuie să reformeze trei piloni. "În primul rând, privatizarea întreprinderilor de stat trebuie făcuă într-un ritm mai rapid şi după modelul polonez. În Polonia au fost privatizate multe companii de stat, fără ca statul să piardă controlul acestor active. Acest lucru este posibil şi aici în România", a spus Gitenstein. Cel de-al doilea pilon este reprezentat de o "foarte bună guvernanţă corporatistă". "Guvernul a adoptat o lege în acest sens foarte bună, foarte modernă, care însă nu se aplică. Un element esenţial în această lege este cel al managerilor privaţi la conducerea acestor companii de stat, astfel încât ele să să devină independente de zona politică", a mai spus fostul ambasador. Cel de-al treilea pilon vizează dezvoltarea pieţelor de capital.

În finalul intervenţiei sale, Mark Gitenstein a reiterat apelul către autorităţile române de a-şi repatria tinerii talentaţi. "Fiul meu lucrează la Microsoft în Redmond Washington. Nu prea se ştie, dar acolo, în Redmond Washington, cea de-a treia limbă folosită este româna. De ce atâţia tineri români lucrează la Microsoft în Washington şi nu aici? (...) Repatriaţi aceste talente", a precizat Gitenstein.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici