Grecia va obţine ajutor extern la timp pentru a nu intra în incapacitate de plată

Ministrul elen al Finanţelor, George Papaconstantinou, a declarat că Grecia va obţine ajutor extern suficient de repede pentru a nu intra în default (incapacitate de plată).

52 afișări
Imaginea articolului Grecia va obţine ajutor extern la timp pentru a nu intra în incapacitate de plată

Grecia va obţine ajutor extern la timp pentru a nu intra în default (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Discuţiile dintre guvernul elen şi reprezentanţii UE şi FMI au decurs bine, a afirmat duminică Papaconstantinou, arătându-se încrezător că Grecia va obţine, în luna mai, ajutorul extern necesar finanţării datoriei de stat uriaşe.

El a transmis totodată un avertisment investitorilor care au pariat în ultimele luni pe default-ul Greciei: "Tot ceea ce pot spune este că vor pierde".

Confruntat cu datorii uriaşe (de circa 120% faţă de PIB) şi cu cel mai mare deficit din UE (13,6% din PIB în 2009), guvernul elen a cedat vineri presiunilor de pe pieţele financiare şi a solicitat oficial ajutor extern, declanşând prima procedură de "bailout" pentru un stat din zona euro.

Atena a anunţat deja măsuri de austeritate în valoare de miliarde de euro, inclusiv majorări de taxe şi reducerea salariilor din sectorul public, care au declanşat proteste violente şi greve, notează Reuters.

Statul elen trebuie să obţină ajutor extern până pe 19 mai, când trebuie să se achite de o serie de datorii ajunse la scadenţă.

Papaconstantinou a minimalizat temerile legate de posibilitatea ca Germania, care se pregăteşte de alegeri regionale pentru începutul lunii mai, ar putea bloca acordul de ajutor destinat Greciei, extrem de nepopular printre germani.

Oficialul elen a arătat că, chiar şi în lipsa aprobării parlamentare necesară în unele state membre, Grecia ar încasa totuşi sprijinul de la FMI şi împrumuturi de la ţările din zona euro care au avizat iniţiativa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici