Guvern: Angajaţilor din administraţia centrală le este suportată taxa de viză pentru SUA

Angajaţii din administraţia publică centrală beneficiază de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză de către angajator sau, după caz, de decontarea acesteia, potrivit unei prevederi aprobate de Guvern în 8 februarie, a anunţat joi Executivul.

436 afișări
Imaginea articolului Guvern: Angajaţilor din administraţia centrală le este suportată taxa de viză pentru SUA

Guvern: Angajaţilor din administraţia centrală le este suportată taxa de viză pentru SUA

„În vederea consolidării Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, angajaţii din administraţia publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale, justiţiei şi afacerilor externe, beneficiază de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză de către angajator sau, după caz, de decontarea acesteia, în condiţiile legii, pentru orice tip de viză SUA, pe orice tip de paşaport, pe bază de documente justificative, fără a fi necesară o invitaţie sau fără efectuarea unei misiuni. Aceasta prevedere aprobată de Guvern în şedinţa din 8 februarie 2024 se regăseşte în HOTĂRÂRE nr. 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis joi Guvernul.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a răspuns unor întrebări pe această temă.

„S-a făcut apel la această disponibilitate pentru că din acest strat de funcţionari publici şi de anagajaţi ai sistemului bugetar există şi foarte multe deplasări în SUA pe baza parteneriatelor pe care le avem şi a contactelor pe care le avem. Un criteriu pentru acordarea vizei este stabilirea, dovedirea unor legături sociale şi economice cu ţara de origine, iar această categorie de angajaţi din sistemul bugetar, aceşti angajaţi pot dovedi foarte uşor şi foarte concret şi foarte solid din punct de vedere al punctajului consular pe care îl cer americanii aceste legături, ceea ce sporeşte şansele de acordare a vizei”, a spus Constantin.

El a explicat că un criteriu tehnic pe care SUA îl impun tuturor ţările invitate să adere la Visa Waiver şi anume o rată de refuz a vizelor de sub 3%.

„Având un volum cu şanse mari de succes creşte automat şansa României de a îndeplini acest criteriu. (...) În spatele acestei decizii stă un mecanism care doreşte să accelereze şansele României de a obţine pentru toţi românii includerea în program”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Taxa consulară plătită pentru o viză americană este de 160 USD.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici