Guvernul a promulgat OUG care permite suspendarea ratelor cu până la 9 luni. Analiştii financiari explică şi care sunt repercusiunile amânării ratelor

  • Guvernul a promulgat prin OUG suspendarea ratelor până la 9 luni
  • Dobânda însă nu este suspendată în această perioadă
  • După perioada de suspendare, ratele tale cresc
1091 afișări
Imaginea articolului Guvernul a promulgat OUG care permite suspendarea ratelor cu până la 9 luni. Analiştii financiari explică şi care sunt repercusiunile amânării ratelor

Horaţiu Buzatu este proprietarul mai multor afaceri din Craiova. Înainte de pandemie a deschis un complex de agrement cu piscină, centru spa, salon de fitnes şi masaj. Investiţia se ridică la aproximativ 2 milioane de euro, iar cea mai mare parte din bani provine dintr-un credit la bancă. De un an de zile, nu reuşeşte să scoată nici ratele.

Horaţiu Buzatu spune că a luat în calcul varianta să-şi amâne plata ratelor, însă a constatat că ar ieşi şi mai mult în pierdere.

Horaţiu Buzatu, antreprenor: Dacă aş amâna ratele, n-aş obţine nimic altceva decât o amânare a plăţilor. Nu-mi convine să măresc valoarea creditului şi am preferat să acopăr aceste rate din alte activităţi, pe care grupul nostru de firme le desfăşoară şi care, cu toate greutăţile, continuă să producă profit.

Irina Chiţu, analist financiar: Atât pentru antreprenori, cât şi pentru consumatori, amânarea ratelor este o soluţie pe termen scurt. Trebuie să ţină cont că aduce nişte costuri suplimentare. Pentru că se calculează dobândă. Continuă să se calculeze dobânda din contractul de credit, pe perioada de suspendare. Dacă o persoană îşi amână, să zicem, rata cu 9 luni, după perioada de suspendare are o rată cu 13% mai mare pentru următorii 5 ani, la un credit ipotecar şi cu 6% mai mare pentru un credit de nevoi personale.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici