Conform Reuters, Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat săptămâna trecută la Washington, în urma unei revizuiri negative a prognozelor economice de către FMI, că tratează cu seriozitate riscurile generate de trafiele impuse de administraţia Trump.
Un indicator important al activităţii economice din sectorul privat britanic a scăzut în aprilie la cel mai redus nivel din 2022, când piaţa a fost afectată de planurile bugetare ale fostului premier Liz Truss. În acelaşi timp, producţia industrială din SUA a înregistrat prima scădere din ultimii trei ani.
Comitetul de Politică Monetară al Băncii Angliei a adoptat până acum o abordare moderată privind reducerile de dobândă, aplicând doar trei scăderi din august 2024, din cauza presiunilor inflaţioniste, inclusiv a creşterii salariale semnificative.
Totuşi, economistul-şef pentru Marea Britanie al firmei de consultanţă Pantheon Macroeconomics, Rob Wood, consideră că această strategie trebuie reevaluată.
„Comitetul va concluziona că economia mergea bine înainte de tarife, deci erau justificate doar reduceri lente. Dar tarifele lui Trump vor afecta creşterea economică, vor tempera inflaţia mai rapid şi vot justifica reduceri de dobândă mai devreme şi mai consistente”, a declarat el el.