Guvernul a renunţat la intenţia de a lichida Oltchim dacă privatizarea eşuează în 2011 - scrisoare FMI

Guvernul a renunţat la intenţia de a lichida compania Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) dacă privatizarea eşuează în acest an şi a menţinut doar calendarul prin care îşi propune să vândă acţiunile deţinute la combinatul chimic până la sfârşitul anului, relevă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI.

294 afișări
Imaginea articolului Guvernul a renunţat la intenţia de a lichida Oltchim dacă privatizarea eşuează în 2011 - scrisoare FMI

Guvernul a renunţat la intenţia de a lichida Oltchim dacă privatizarea eşuează în 2011 - scrisoare FMI (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Documentul, convenit cu Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare din aprilie-mai şi obţinut de MEDIAFAX, relevă intenţia Guvernului de a vinde până la sfârşitul acestui an pachetul de acţiuni Oltchim rămas în proprietatea statului şi de a identifica în următoarele luni o soluţie pentru datoriile combinatului.

Este prevăzută astfel angajarea până la sfârşitul lunii iunie a unui consultant juridic pentru privatizarea companiei, a unei bănci de investiţii pentru privatizare până la sfârşitul lunii septembrie, precum şi finalizarea procedurilor de licitaţie până la sfârşitul acestui an.

Scrisoarea convenită cu FMI nu mai include însă şi varianta lichidării companiei în cazul în care privatizarea eşuează în acest an.

Draftul scrisorii de intenţie cu FMI, datat 3 mai, prevedea că Oltchim va fi trecută în lichidare dacă Guvernul nu reuşeşte să vândă până la sfârşitul acestui an pachetul majoritar de acţiuni pe care statul îl mai deţine la combinatul chimic.

"Dacă privatizarea nu are succes până la sfârşitul anului 2011, firma va fi trecută în lichidare", se arăta în document.

Surse apropiate discuţiilor cu FMI au declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că cele două părţi nu ajunseseră încă la o înţelegere privind societăţile de stat care urmează să fie privatizate sau restructurate.

Duminică, surse oficiale au declarat că Guvernul a menţinut în scrisoarea de intenţie la noul acord cu FMI obiectivul de a privatiza Oltchim. Combinatul a fost inclus pe lista companiilor monitorizate în cadrul negocierilor cu FMI pentru încheierea noului acord.

Directorul general al combinatului chimic, Constantin Roibu, a transmis, marţi, un comunicat în care salută decizia Guvernului de a menţine Oltchim pe lista de privatizare. La finele lunii februarie, Roibu declara că privatizarea Oltchim ar putea fi păguboasă pentru stat, din cauza discrepanţei uriaşe dintre activele companiei şi valoarea capitalului social.

Tot în luna februarie, Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, a anunţat că va achiziţiona în acest an servicii de consultanţă pentru privatizarea combinatului chimic, iar trecerea acestuia în proprietate privată va avea loc în prima jumătate a anului viitor.

Combinatul chimic are circa 3.500 de angajaţi, a încheiat primul trimestru cu pierderi de 2,64 milioane lei (627.000 euro), de 20 ori mai mici faţă de rezultatul negativ din perioada similară a anului anterior, iar afacerile au crescut de aproape două ori, la 464,69 milioane lei (110,1 milioane euro).

Ministerul Economiei deţine 54,7% din titlurile companiei, în timp ce grupul PCC, înregistrat în Germania, are 12,1% din acţiuni.

De asemenea, fondul de investiţii britanic Carlson Ventures International şi-a majorat recent participaţia la Oltchim la 11,92%. Fondul vizează în special companiile aflate în dificultate sau neperformante din Europa şi Asia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici