Hollande cere BCE să împrumute statele din zona euro şi nu băncile care creditează guvernele

Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să împrumute ţările cu probleme din zona euro prin Mecanismului European de Stabilitate (European Stability Mechanism-ESM) şi nu să le sprijine prin intermediul băncilor comerciale, a declarat candidatul socialist la preşedinţia Franţei, Francois Hollande.

134 afișări
Imaginea articolului Hollande cere BCE să împrumute statele din zona euro şi nu băncile care creditează guvernele

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

BCE a ales calea mai scumpă de susţinere a statelor, prin intermediul băncilor, a spus Hollande, favorit pentru câştigarea alegerilor, într-un interviu pentru presa franceză, preluat de Reuters.

Banca centrală împrumută băncilor comerciale fonduri la dobândă de 1%, iar acestea le pot trece mai departe Spaniei pentru până la 6% iar Italiei la o dobândă uşor mai redusă, a afirmat el.

"BCE ar trebui să împrumute direct statelor, ceea ce refuză, dar există o altă variantă. În loc să împrumute băncilor, ar putea să împrumute direct ESM", a declarat Hollande pentru BFM TV şi RMC radio.

Fondul zonei euro pentru ţările cu probleme, ESM, va fi activat în iulie.

Franţa a mai cerut în trecut ca predecesorul ESM, facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, că primească o licenţă bancară, astfel încât să poată împrumuta fonduri de la BCE.

Ideea a fost respinsă însă de BCE şi Germania, care susţin că acordarea unei licenţe bancare fondurilor de urgenţă ar încălca prevederile din Tratatul UE, unde este interzis BCE să finanţeze direct statele.

BCE a contribuit la reducerea presiunii asupra statelor pe pieţele financiare, după ce a introdus în sistemul bancar lichidităţi de peste 1.000 miliarde de euro, fonduri pe care multe instituţii de credit le-au folosit pentru achiziţia de obligaţiuni guvenramentale.

Programul de împrumuturi nelimitate pe perioadă de trei ani s-a încheiat în februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici