Inflaţia din Marea Britanie scade de la maximul ultimilor 41 de ani

Inflaţia a scăzut în Marea Britanie mai mult decât se estima în noiembrie, după ce în octombrie a atins un maxim al ultimilor 41 de ani, sporind speranţele că a atins un punct culminant şi oferind un oarecare confort Băncii Angliei, care se pregăteşte să majoreze din nou ratele dobânzilor.

552 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din Marea Britanie scade de la maximul ultimilor 41 de ani

Conform Reuters, rata anuală a inflaţiei preţurilor de consum a scăzut la 10,7% în noiembrie, de la 11,1% în octombrie, a anunţat Oficiul Naţional de Statistică (ONS), o scădere mai mare decât cea la 10,9% pe care economiştii o anticipaseră într-un sondaj Reuters.

Statele Unite şi zona euro au raportat, de asemenea, scăderi mai mari decât se aşteptau ale inflaţiei pentru luna noiembrie.

"Preţurile continuă să crească, dar cu mai puţin decât în această perioadă a anului trecut, cel mai notabil exemplu în acest sens fiind carburanţii pentru autovehicule", a declarat economistul şef al ONS, Grant Fitzner.

La fel ca şi alte bănci centrale, BoE se luptă cu o inflaţie care depăşeşte cu mult ţinta sa de 2% şi a majorat puternic ratele în ultimele 12 luni, inclusiv o creştere de trei sferturi de punct în noiembrie, cea mai mare din ultimii 30 de ani.

Economiştii se aşteaptă, în cea mai mare parte, ca BoE să majoreze din nou ratele joi, de la 3% la 3,5%, în pofida previziunilor potrivit cărora economia se îndreaptă spre o recesiune de lungă durată.

Inflaţia în Marea Britanie este mai mare decât în Statele Unite sau în întreaga zonă euro, deşi este mai mică decât în Germania.

Creşterile de preţuri au fost concentrate în domenii precum alimentele şi energia, lovindu-i cel mai tare pe cei cu venituri mici. Alimentele şi băuturile au costat cu 16,4% mai mult în noiembrie faţă de anul precedent - cea mai mare creştere din 1977 încoace - din cauza pâinii mai scumpe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici